Vojska će čuvati vojnu neutralnost, stvarnu, ne na papiru

Beograd, 12. septembra 2020. - Povodom najnovijih politika i ideja iz Sarajeva, koje cak spekulisu sa ratnom opcijom, kako je to preneo srpski clan Predsednistva BiH Milorad Dodik, juce u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vucic porucuje da Srbija zeli mir u regionu i da zeli da saradjuje sa svima, ukljucujuci i BiH, te da se Dejtonski sporazum ne dovodi u pitanje. FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an
BEOGRAD –

Vojska Srbije čuvaće i štititi vojnu neutralnost Srbije, ali ne na papiru, već stvarnu vojnu neutralnost, poručio je danas predsednik Republike Aleksndar Vučić. Vučić je, na promociji najmlađih oficira VS, istakao da Srbija mora da ima jaku vojsku u svetu nesigurnosti, izazova, nepredivdivosti.

„Nije posao vaš i naš da radimo za bilo koga drugog, osim za svoju zemlju“, istakao je predsednik i ukazao da će biti mnogo poziva, „sa svih strana, dobronamernih i nedobronamernih“, koji će hteti da nas svrstaju na neku drugu stranu, govoreći da je to najbolje za Srbiju.

„Za nas postoji samo jedna jedina strana, otadžbina Srbija“, poručio je Vučić.

“Vi ste ovde da u miru čuvate interese naše zemlje. Ako neko pokuša na bilo koji način agresiju na našu zemlju, to nikada neće biti uspešno, jer mi imamo vas”, poručio je Vučić pripadnicima VS.

oficiri,, vojska,, promocija

Tanjug (Tara Radovanović)

Takođe, naglašava da ćemo čuvati naša prijateljstva i gledati da se izborimo sa svim pritiscima sa kojima jedna relativno mala zemlja mora da se izbori.

„Ali, vas molim da nikada ne pokleknete i da svojom snagom i odlučnošću, znanjem i verom u svoju otadžbinu odvratite svakog agresora na našu teritoriju“, naglasio je Vučić i poručio da ćemo odvratiti svakog ko se drzne da to uradi Srbiji.

Dodaje da Srbija nikog neće da ugrožava i da će sarađivati sa svima, koliko je to danas moguće, pošto ponovo u svetu vlada doktrina – ako niste sa nama onda ste protiv nas.

Predsednik Srbije ističe da ćemo ljubomorno čuvati svoju vojnu neutralnost.

Najboljim mladim oficirima pištolji sa posvetom

Vučić je uručio priznanja najboljima među najmlađim oficirima Vojske Srbije. Pištolje sa posvetom, predsednik je uručio najboljima u rangu, potporučnicima Ognjenu Zlatiću, Anđeli Bigojević i Mladenu Živkoviću sa Vojne akademije i Haži Miodragu Mladenoviću sa VMA.

Prvi u rangu potporučnik Ognjen Zlatić rekao da su srećni što su imali priliku i privilegiju da stiču obrazovanje na Vojnoj akademiji, ali i da završetak školovanja za njih predstavlja novi početak.

„Nećemo stati, idemo dalje u nove pobede, kao ponosni oficiri Vojske Srbije“, rekao je Zlatić.

Potpukovnik Srđan Duman pročitao je ukaz predsednika Republike o proizvođenju u čin potporučnika kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Dići ćemo plate i standard pripadnika Vojske Srbije

Vučić je izjavio i da će država podići plate i standard pripadnika vojske, kao i da će im obezbediti jeftine stanove i uslove da mogu da stvaraju porodicu i to u vreme kada se u celom svetu zbog korona virusa smanjuju primanja i gde je velika nezaposlenost.

„Želimo da osiguramo vašu budućnost. Srbija mora da brine o sebi, jer ne možemo da očekujemo da će neko umesto nas da se bori ako budemo napadnuti. Zato moramo da ojačavamo vojsku najsavremenijim sredstvima i obučavamo na najmoderniji način“, naveo je Vučić.

Zahvalio je mladim oficirima, ali i njihovim roditeljima što su odgajili takve junake.

Čestitam vam veliki uspeh i ulazak u naše jedinice i želim da vas dodatno obavežem na težak posao u budućnosti – živela Srbije, poručio je predsednik Vučić.

Vučić je na svečanosti promocije u kasarni „General Jovan Mišković“ na Banjici rekao da nas je Univerzitet odbrane obradovao odličnim klasama i novim potporučnicima koji će otići u jedinice Vojske Srbije.

Dodaje da već 170 godina to čini Vojna akademija i čestitao VA na tom velikom i važnom jubileju. Kaže da je to svrstava među institucije koje s ponosom nazivamo nacionalnim.

Vučić je naglasio da je cela država ponosna na svoju vojsku koja je jedna od najzvažanijih institucija države u koju građani imaju ogromno poverenje. Vojno školstvo ostvaruje izuzetne rezultate, dodao je on i istakao da su naši oficiri pokazali izuzetno obrazovanje.

Kaže da su odnedavno prepoznati kao posebna naučna disciplina i da je to rezultat zalaganja univerziteta odbrane.

„Pokušali smo u prethodnim godinama da podignemo ugled vojske, al vi ste za to najzaslužniji“, naglasio je predsednik.

oficiri, vucic

Tanjug (Tara Radovanović)

On je dodao da su vraćene srednje vojne stručne škole koje su bile ukinute 2005. godine, kao i da su vraćeni neki predmeti – borenje, logorovanje u pokretu…

„Moramo da imamo ozbiljnu vojsku a ne ljude koji treba samo da dobiju diplomu i da se ne bave vojskom“, rekao je Vučić i dodao da je urađena nova zgrada i obnovljena stara, kao i da će još neki objekti biti obnovljeni.

Ističe da je ponosan što je ove godine bilo za 30 odsto više upisnika nego u proseku za prethodne tri godine, što pokazuje da se popularnost odlaska u vojsku vraća kod Srba i drugih građana naše zemlje.

„U današnjem svetu nesigurnosti i izazova i nepredvidnosti, Srbja mora da ima jaku vojsku i koja će sa ponosom i odvažnoću i smelošću da štiti Srbiju i čuva vojnu neutralnost Srbije.

General Zrnić: Ponosni smo na mlade oficire

General-major Bojan Zrnić, načelnik Vojnomedicinske akademije (VMA), izjavio je da ovogodišnja promocija najmlađih potporučnika Srbije protiče po pravilima koja su nametnuta zbog epidemiološke situacije.

Na promociji u kasarni „General Jovan Mišković“ na Banjici, on je takođe rekao da mu je čast da pozdravi predsednika Aleksandra Vučića u ime pripadnika Univerzitzeta odbrane, posebno medicinskog fakulteta VMA i Vojne akedemije, koja od 1850. godine školuje oficire i vojnu elitu.

General Zrnić je rekao da je sadašnja situacija izazvana epidemojom korona virusa donela tri izazova novim oficirima, a prvi je način na koji su želeli da komuniciraju sa prošlošću i neguju tradicijiu.

Kako je objasnio, nadali su se da će početkom godine na vidljiviji način proslaviti jubilej – 170 godina od osnivanja VMA.

Plan se, naveo je, morao svesti na samo nekoliko događaja, među kojima je i postavljanje biste generala i akademika Jovana Miškovića, kao i formiranje spomen-sobe.

Drugi izazov je bila realizacija nastavno-obrazovnog procesa, ali su se, kaže, prilagodili situaciji, pa je izvedena i vežba „Diplomac“.

„Time je potvrđeno da je misija Univerziteta odbrane uspešno ostvarena“, rekao je general Zrnić na svečanoj promociji čije je obeležavanje video kao treći izazov,

oficiri, promocija

Tanjug (Tara Radovanović)

Obraćajući se kadetima rekao je da mu je jasno da danas nedostaje pokoja suza radosnica njihovih roditelja, ali je istakao da je, uprkos tome, siguran da su oni, kao i svi na Univerzitetu, ponosni na njih.

Zlatić: Oficirski poziv je uzvišen i častan

Idemo dalje kao ponosni oficiri Vojske Srbije, poručio je danas na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije najbolji u rangu Ognjen Zlatić.

Zlatić je rekao da mu je čast i privilegija što se obraća u ime generacije najmlađih oficira, navodeći da su na početku školovanja položili zakletvu i dali svoju reč da će čuvati i braniti nezavisnost suverenost i teritorijalnu celovitost Srbije.

„Danas još bolje shvatamo odgovornost i cenimo težinu izgovorenih reči“, rekao je Zlatić. On je dodao da su srećni što su imali priliku ali i privilegiju da obrazovanje stiču u institucijama kao što su Vojna akademija i Medicinski fakltet VMA.

„Oficirski poziv je uzvišen i častan i za njega treba da se opredele svi čije su misli i srca ispunjeni ljubavlju prema otadžbini“, istakao je Zlatić.

On je zahvalio svima koji su došli da ih isprate na put, ali i roditeljima koji nisu bili prisutni na svečanosti, ali su posredno bili uz njih.

„Za nas je ovo novi početak“, rekao je Zlatić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*