Vojska Srbije dragocen saveznik u mirovnoj misiji u Libanu

MOD

Ministar odrbane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas, u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu, pripadnike pešadijske čete koji će se u februaru priključiti multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

MOD

Vulin je tom prilikom istakao da svi pripadnici Vojske Srbije i 11. pešadijskog bataljona pokazuju veliku motivisanost i spremnost da rade, učestvuju u mirovnoj misiji i pokažu koliko je naša vojska dragocen saveznik.

On je podsetio na to da Vojska Srbije mirovne misije shvata veoma ozbiljno i zbog toga i naše učešće u njima mora da bude pripremljeno na najbolji mogući način.

Vojska Srbije svoje pripadnike šalje na mesta gde je potrebno doneti, osigurati i očuvati mir, ali i na mesta na kojima predstavljamo Srbiju i naš narod.

Prema njegovim rečima, u misiji UNIFIL, bez obzira na sve incidente u Libanu, nijedan naš pripadnik nije povređen ni ugrožen, a nema ni pozitivnih na koronavirus.

Komandir čete koja se priprema za Liban major Zoran Cvejić rekao je da je u toku individualna obuka u trajanju od četiri nedelje, a potom se pešadijska četa upućuje u Bazu Jug.

On je objasnio da je tu težište na obuci odeljenja i vodova za izvršavanje zadataka koji će ih čekati u Libanu. Na kraju sledi procena obučenosti za upućivanje u misiju, nakon čega je pešadijska četa spremna, dobija sertifikat i može biti upućena u mirovnu misiju.

Pripadnici pešadijske čete su tokom današnje obuke prikazali rad u taktičko-operativnom centru i uvežbavali složene taktičke zadatke koji ih mogu očekivati u multinacionalnim operacijama, poput patroliranja, pratnje konvoja, pružanja prve pomoći i postupka sa ranom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*