Vojska Srbije nastaviće opremanje najsavremenijim sistemima

MOD

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića prisustvovao je danas na Pasuljanskim livadama obuci u gađanju sa oklopnog borbenog vozila „lazar 3“, koje su realizovali pripadnici 21. pešadijskog bataljona Druge brigade kopnene vojske, u organizaciji 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade kopnene vojske.

– Vojska Srbije oprema se najsavremenijim sistemima, a uvek smo posebno srećni i posebno ponosni kad su ti sistemi plod naše pameti i naše proizvodnje. „Lazar 3“ je oklopno borbeno vozilo pešadije koje zadovoljava sve svetske kriterijume i koje nam je zaista neophodno – istakao je ministar Vulin.

MOD

U narednoj godini Vojska Srbije nastaviće da se oprema najsavremenijim sistemima, najavio je ministar Vulin, dodavši da će se posebno voditi računa o proizvodima domaće industrije i da će „lazar 3“ u još  većem broju nego sada postati deo naoružanja Vojske Srbije.

Prema rečima potporučnika Nemanje Ivanovića, komandira voda u 21. pešadijskom bataljonu, gađanje izvedeno na Pasuljanskim livadama vrhunac je obuke u upravljanju OBVT „lazar 3“, koja je u protekle tri nedelje delom realizovana i u bazi Jug, na poligonu „Borovac“.

– U prethodne tri nedelje realizovali smo obuku na oklopnom borbenom vozilu transporteru „lazar 3“ u 41. pešadijskom bataljonu Četvrte brigade kopnene vojske. Vozilo „lazar 3“ je savremeno i može da stane rame uz rame sa vozilima najsavremenije opremljenih armija sveta – rekao je poručnik Ivanović.

Desetar Nikola Marić iz 21. pešadijskog bataljona posebno je istakao vatrenu moć vozila „lazar 3“, opremljenog mitraljezom 12,7 mm M15.

MOD

– Iz mog ugla, kao nišandžije, mogu da kažem da je mitraljez 12,7 mm precizan i pouzdan. Rezultati današnjeg gađanja bili su odlični, a uvežbavanje na ovim sredstvima nastavićemo i po završetku obuke – naglašava desetar Marić.

Današnjoj obuci u gađanju na Pasuljanskim livadama prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa i načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Željko Petrović.

Oklopno borbeno vozilo točkaš „lazar 3“, formule pogona 8×8, obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta. „Lazar 3“ poseduje visoko sofisticiranu modularnu balističku zaštitu, a broj članova posade zavisi od misije i naoružanja kojim je vozilo opremljeno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*