Vojska Srbije prikazala svoju snagu na aerodromu u Batajnici

Deo jedinica Vojske Srbije prikazao je danas na nebu nad Batajnicom samo deo svoje snage i sposobnosti, kao i novu opremu i naoružanje.

Prikazu u kojem su učestvovale jedinici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Kopnene vojske 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, prisustvovao je predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je konstatovao da je posebno zadovoljan novim helikopterima Mi-35, koji su danas bili izuzetno brzi, i čestitao pripadnicima Vojske Srbije na odlično izvedenom prikazu.

Prikaz na aerodromu „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović” počeo je naletom dva aviona „mig 29”, koji su simulirali vazdušnu borbu radi ostvarenja prevlasti u vazdušnom prostoru i stvaranju uslova za dejstvo lovačko – bombarderske avjacije.

Nakon naleta „migova”, naletali su i avioni tipa „orao” koji su u brišućem letu izvršili dejstvo po izabranim ciljevima na zemlji, dok su u zoni operacije osmatranje i zaštitu vazdušnog prostora vršila borbena vozila artiljerijsko-raketnog sistema „pancir S 1”.

Tokom prikaza izvršena je i evakuacija helikopterom X-145, dok su obezbeđenje rejona izvršila dva tima specijalnih snaga koji su desentirani iz helikoptera Mi-17V5.

Sinhronizovanim upadom specijalnih snaga neutralisani su teroristi, a jedan tim desantiran je iz helikoptera Mi-8, tehnikom brzog spuštanja, dok su dva tima vršila desantiranje iz dva helikoptera Mi-35.

Vatrenu podršku specijalnih snaga izvršile su dve daljinski kontrolisane bezposadne platforme „mali Miloš” koje su desantirane iz helikoptera Mi – 17, dok je blokadu rejona izvršio ukrcani tim iz borbeno oklopnog vozila „lazar”.

Prikaz je završen desantom padobranaca iz aviona An-26 u jednom naletu sa visine od 1.500 metara, a padobrane su otvorili na visini od 1.200 metara.

Po završetku prikaza sposobnosti, predsednik Vučić i ministar odbrane Vulin obišli su taktičko – tehnički zbor, kroz koji su prikazana najmodernija sredstva kojima su opremljene jedinice Vojske Srbije, kao i sredstva iz razvoja domaće industrije, prenosi Tanjug.

IZVOR:POLITIKA

FOTO:MOD

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*