Vojvodina nasatvlja sa podrškom srpskim institucijama u regionu

POKRAJINSKA VLADA

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo, sastali su se danas sa predstavnicima institucija iz Republike Srpske, Federacije BiH, Kosova i Metohije i Hrvatske povodom predstojećeg „Sajma zavičaja-zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“ koji će se održati sutra na Novosadskom sajmu.

POKRAJINSKA VLADA

Na sastanku je razgovorano o produbljivanju saradnje i aktivnosti svih relevantnih aktera u regionu kako bi se osim podrške programima koji imaju za cilj očuvanje nacionalnog identiteta, tradicije i promociju kulturnog nasleđa srpskog naroda u regionu, dao dodatni impuls i povezivanju ključnih činalaca u oblasti privrede, turizma i kulture.

S tim u vezi, tokom sastanka je potpisan Sporazum o saradnji između opštine Ribnik iz Republike Srpske i Razvojne agencije Bačke.

Sekretar Bjelić naglasio je da su sajamske manifestacije dobra platforma za umrežavanje privrednih subjekata u brojnim oblastima a posebno u oblastima privrede kulture i turizma koje se po drugi put promovišu u okviru „Sajma zavičaja“.

On je izrazio uverenje da će manifastacije poput ovih, osim zavičajnih okupljanja podstaći i saradnju srpskog naroda u regionu kroz ostvarivanje poslovnih kontakata i  intenzivnijeg privrednog umrežavanja .

Bjelić je podsetio da je Pokrajinska vlada u protekle četiri godine preko konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti tradicionalnog narodnog stvaralštva Srba u Vojvodini i kulturnog nasleđa Srba u regionu, usmerila preko 40 miliona dinara i apelovao da se predstavnici srpskih institucija i naroda u regionu aktivno uključe u predlaganje projekata koji će doprineti konkretnoj saradnji.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim prognanim i raseljenim licima koji je organizator manifestacije, Duško Ćutilo najavio je da posetioce u Master centru Novosadskog sajma sutra očekuje bogata ponuda više od 100 izlagača kao i preko 300 učesnika kulturno-umetničkog programa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*