„Vojvođanska rapsodija“, mjuzikl po motivima „Selo Sakule, a u Banatu“

Vojvođanska rapsodija je domaći mjuzikl koji objedinjuje  sve tri umetničke jedinice – dramu, operu i balet, a premijerno će biti odigran 2. decembra  u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Jovan Đorđević“. Komad je režirao Vladimir Lazić, koji zajedno sa Željkom Mijanovićem potpisuje i dramaturšku adaptaciju.

Nastao je prema motivima čuvenog dela „Selo Sakule, a u Banatu“ Zorana Petrovića, koji opisuje običaje i na komičan način ispreda priču o odnosima među polovima i narodima u starom vojvođanskom ambijentu.

„Vojvođanska raspodija“ dešava se, za razliku od originala, u jednoj noći – vidovdanskoj, u kojoj plejada likova gleda iznad sebe sa nadom da će njihove želje biti ostvarene.

„Selo Sakule, a u Banatu“ je u Srpskom narodnom pozorištu jedna od antologijskih predstava, kao romantična pastorala o ljudima i njihovim ćudima, izvođena s velikim uspehom, a u adaptaciji i režiji Dimitrija Mite Đurkovića.

Za „Vojvođansku rapsodiju“ je korišćeno još nekoliko dramskih tekstova u saradnji sa Željkom Mijanovićem, koji je i autor pesama.

Na sceni je okupljeno oko šezdeset učesnika, što predstavlja jedan od najvećih projekata Srpskog narodnog pozorišta.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*