Vojvođanski investicioni potencijali i pozitivna privredna klima primamljivi za američke ulagače

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, primio je delegaciju iz Sjedinjenih Američkih Država, predstavnike osiguravajuće kompanije ,,Brotherhood Mutual“, predstavnike ,,Do It Best“, najvećeg svetskog lanca maloprodajnih objekata gotovih proizvoda, kao i predstavnike korporativnog sektora i preduzetnike. Učesnici susreta bili su direktor Razvojne agencije Vojvodine, Nikola Žeželj, predstavnici Pokrajisnkog sekretarijata za poljoprivredu, vovodprivredu i šumarstvo i Skupštine AP Vojvodine.

Susret je realizovan sa ciljem da se članovi delegacije upoznaju sa investicionim potencijalima AP Vojvodine i mogućnostima investiranja, sa posebnim osvrtom na ,,startap“ preduzeća. Učesnik susreta bio je i potpredsednik za finansije i finansijski direktor kompanije ,,Do It Best“, Daglas J. Rot (Douglas J. Roth, CPA), koji je ukazao na veliko interesovanje američkih ulagača za mogućnosti i potrebe uspostavljanja predstavništava kompanija iz lanca trgovina ove korporacije.

,,Brotherhood Mutual“ je američka osiguravajuća kuća sa kancelarijom u Saveznoj državi Indijana, koja prevashodno sarađuje sa verskim, obrazovnim i srodnim institucijama, kao i sa privrednim sektorom, pružajući usluge osiguranja za preko 150.000 klijenata širom Sjedinjenih Država, sa tendencijom učešća i na svetskim tržištima. Predsednik ove osiguravajuće kuće, Mark Robinson, koji je na njenom čelu već čitavu deceniju, istakao je važnost razmene iskustava i informacija koje utiču na dalji tok pregovora i poslovnu politiku svih zainteresovanih strana sa intencijom ulaganja kapitala u Vojvodinu.

Predstavnici američkih kompanija koje posluju u oblasti prehrambene, proizvodne i kozmetičke industrije, bili su posebno zainteresovani za oblast pčelarstva u Vojvodini, s obzirom na rastući problem u Sjedinjenim Državama po pitanju evidentnog smanjenja broja pčelinjih kolonija. Razmena znanja iskusnih pčelara iz Srbije i sa teritorije AP Vojvodine, kao i pčelarskog klastera, prvi je korak u saradnji u kreiranju izvozne politike u okviru ove značajne poljoprivredne grane.

Potpredsednik Đoković je naglasio da je saradnja sa potencijalnim partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država, na svim poljima i svim nivoima, od izuzetne važnosti za unapređenje poslovne klime, privrednog i poljoprivrednog sektora, kao i oblasti preduzetništva. Ovom prilikom je predstavljen pionirski poduhvat Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u okviru podsticajnih mera namenjenih kreativnoj ekonomiji i socijalnom preduzetništvu, za koje postoji veliko interesovanje, a koji podstiču inovativnost i socijalno odgovorno ponašanje u poslovanju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*