Vrhovni sud Hrvatske potvrdio kaznu Đorđu Rkmanu od osam godina zatvora

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je kaznu od osam godina zatvora komandantu tzv. šodolovačke grupe Đorđu Rkmanu za granatiranje civilnih ciljeva u Slavoniji 1991., ali je uvažio njegov zahtev da mu se u kaznu uračuna i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru, od aprila 2018.

Rkmanu je sa 18 suoptuženih srpskih teritorijalaca, pripadnika šodolovačke grupe, u prethodnom postupku suđeno u odsustvu, kada je osuđen na 20 godina.

Nakon što je 2018. po evropskom nalogu za hapšenje uhapšen u BiH i izručen Hrvatskoj, postupak je obnovljen, a Rkman je od hapšenja i izručenja sve vreme proveo u zatvoru.

U obnovljenom postupku tužilaštvo je ublažilo optužnicu koja ga tereti da je 1991. kao vojni komandant znao da njemu podređeni pripadnici tzv. teritorijalne odbrane u više navrata pucaju iz minobacača po okolnim mestima.

Pritom, navodi se u obrazloženju suda, „nije preduzeta nijedna radnja odnosno aktivnost da se gađaju vojni ciljevi, a izbegavaju civilne žrtve, kao i da se ne oštećuju objekti koji nisu vojnog karaktera“.

Nije, navodi se, ništa preduzeo ni da se počinitelji ovakvih protivpravnih postupanja u tome spreče, odnosno da im se na efikasan način to zabrani“.

U tim napadaima, dodaje se, usmrćena su dva civila, dvoje ih je povređeno i načinjena je velika materijalna šteta na privrednim i privatnim objektima.

Sud je, ukazuje se, imao u vidu i olakšavajuće okolnosti za osuđenog, a to je da nije osuđivan i da je otac dvoje dece, preneli su hrvatski mediji.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*