Vrhovni vođa talibana kog nema nigde: Spekuliše se da je mrtav, ali i da čeka povlačenje SAD

Od preuzimanja vlasti u Avganistanu 15. avgusta, nekoliko talibanskih lidera je došlo u Kabul, ali jedan od njih i dalje nije prisutan – njihov vrhovni vođa Haibatulah Akundžada.

 

Vrhovni vođa talibana kog nema nigde: Spekuliše se da je mrtav, ali i da čeka povlačenje SAD

Foto: Screenshot
Akundžada, stručnjak za pravosudna i verska pitanja, izašao je iz anonimnosti u maju 2016. godine da bi predvodio islamistički pokret u kojem su tada vladali unutrašnji sukobi.
Imenovan je za vođu posle smrti svog prethodnika Aktara Mansura ubijenog u američkom napadu bespilotnom letelicom 2016. godine.
Malo se zna o svakodnevici Akundžade, čija je komunikacija ograničena na retke godišnje poruke povodom islamskih praznika. Za mnoge analitičare njegova uloga je više simbolična nego operativna.
Talibani su do sada objavili samo jednu njegovu fotografiju. Nikada se nije javno pojavio i njegovo mesto boravka nije poznato.
Akundžada je sin teologa, poreklom iz Kandahara, kolevke talibanskog pokreta. Imao je pre imenovanja za vođu veliki uticaj na talibane.
Talibani od nedavnog dolaska na vlast ništa ne govore o aktivnostima i kretanjima vrhovnog vođe.
„Videćete ga uskoro, ako bog da“, izjavio je nedavno portparol talibana Zabihulah Mudžahid.
Za razliku od Akundžade, lideri raznih talibanskih frakcija pojavili su se javno u Kabulu, propovedajući u džamijama, razgovarajući sa opozicionim ličnostima, a neki su se sastali i sa predstavnicima Federacije kriketa.
Talibani su oduvek imali običaj da svog vrhovnog vođu ostavljaju u senci. Osnivač grupe, Mula Omar, vodio je pustinjački život i retko je posećivao Kabul dok su talibani bili na vlasti 1990-ih.
Omar je više voleo da ostane u svom domu u Kandaharu i čak nije bio voljan da se sretne sa ljudima koji su mu dolazili u posetu. Međutim, njegova reč je bila sveta i niko od sadašnjih vodja nije stekao takvo poštovanje koje je on imao.
Međunarodni stručnjaci smatraju da je novi vođa izgleda usvojio sličan život usamljenika. Medjutim, postoji mogućnost da je Akundžada „nevidljiv“ iz bezbednosnih razloga da ne bi doživeo sudbinu svog prethodnika Mansura.
Prema nekim glasinama u Avganistanu i Pakistanu o sudbini Akundžade, vodja talibana je zaražen korona virusom, a neki pominju da je ubijen u nekom borbadovanju. Te glasine nisu potvrđene.
Neki analitičari s druge strane misle da Akundžada jednostavno čeka konačni odlazak američkih snaga iz Avganistana da bi se javno pojavio.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*