Vučić: Afirmacija mira i saradnje ključni prioritet Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da su afirmacija mira i saradnje ključni prioritet u unutrašnjoj i spoljnoj politici Srbije, ali i ukazao da smo u regionu još uvek daleko od nivoa saradnje kakva postoji u Nordijskom savezu.

Vučić je, na obeležavanju 100. godišnjice nezavisnosti Finske, u rezidenciji ambasadora te zemlje u Beogradu, kazao da sve što radimo u cilju unapređenja ekonomskih odnosa zemalja u regionu radimo kako bi ostvarili bolje i čvršće kapacitete za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Ambasador Finske Perti Ikonen ukazao je da je čitava godina bila godina radosti za Fince povodom proslave 100. godišnjice nezavisnosti.

Najveći projekat, kako je ukazao, bila je sadnja 100 drveta širom Srbije, a vrhunac te akcije je sadnja breze uz prisustvo predsednika Srbije.

Odnosi Srbije i Finske, iako su zemlje udaljene jedna od druge, veoma su dobri, a zvanični Helsinki podržava put Srbije ka Evropskoj uniji, izjavio je ambasador Finske, Tanjugu uoči današnje sadnje.

„Iako smo veoma udaljeni, mi se nalazimo na krajnjem severu, a vi na jugu, naši odnosi su veoma dobri. Finska podržava put Srbije ka EU“, rekao je ambasador Finske.

Rekao je da vidi da su odnosi sve tešnji, kao i da Finska želi sa Srbijom da podeli svoja iskustva koja je stekla, ne samo u EU, već i iz drugih oblasti po kojima je te zemlja poznata, kao što su vladavina prava, efikasna administracija, IT.

Ikonen je ocenio da bi ekonomski odnosi mogli biti još bolji.

„Imamo par finskih investicija u Srbiji, a moglo bi ih biti više. Imali smo i prvu investiciju iz Srbije u Finskoj. Prošlog leta je I&F Mccann Grupa kupila jednu marketinšku agenciju. Sve više se događa među nama“, rekao je ambasador Finske.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*