Vučić danas sa Junkerom i Mogerini, tema nastavak dijaloga

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Briselu s predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom, a potom će biti i gost na radnoj večeri koju šefica diplomatije EU Federika Mogerini organizuje za lidere sa Zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine biće ključna tema razgovora i radne večere u Briselu, saznaje Tanjug u sedištu EU.

Sastanak Vučića i Junkera počeće u 16.30 u centralnoj zgradi Evropske komisije u Briselu, a očekuje se da će tokom sastanka biti reči o procesu evrointegracija Srbije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, kao i o perspektivi politike proširenja EU.

FoNet

Junker, odlazeći predsednik EK, 2017. godine prvi je predstavio radni okvir za Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU, s perspektivom ulaska 2025. godine, a politika proširenja EU trenutno je blokirana zbog insistiranja Francuske na reformi Unije.

Nakon sastanka s Junkerom, predsednik Vučić prisustvovaće radnoj večeri koju, kao oproštajnu, šefica EU diplomatije Mogerini organizuje za lidere sa Zapadnog Balkana.

Dolazak na večeru potvrdio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kosovski predsednik Hašim Tači, kao i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

BiH će na večeri u Briselu predstavljati sva tri člana Predsedništva – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

U pitanju je već tradicionalan format u kome šefica EU diplomatije Federika Mogerini od 2107. godine okuplja lidere iz regiona.

Ovoga puta biće to i oproštajna večera obzirom na kraj mandata Federike Mogerini na mestu Visoke predstavnice EU.

Predviđeno je da se lideri okupe za stolom u 19.30 u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Iz Evropske komisije najavili su da će Mogerini sa liderima sa Zapadnog Balkna razmotriti situaciju u regionu i zajedničke izazove i sumirati šta je urađenom tokom njenog petogodišnjeg mandata.

Tokom radne večere razgovaraće se i o uslovima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u svetlu postizbornih rezultat na Kosovu, rečeno je Tanjugu u Briselu.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*