Vučić: Građani da ne brinu ni za gas ni za struju, nema nikakvih problema

Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je građanima da ne brinu ni za gas ni za struju, kao i da će tokom zime „imati tople sobe da mogu da se šetaju u majicama“.

„Nema nikakvih problema, čak nemamo nameru da posebno poskupljujemo gas i struju, sve možemo da izdržimo ako podignemo kapacitete elektro sistema“, rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS.

Vučić je rekao da su struja i gas postali ozbiljna tema u svetu i da treba razumeti zašto je došlo do poremećaja cena.

„Uvođenje novih karbon taksi, nedostatak gasa jer su Kinezi sve što je bilo preusmerili na sebe, mnoge zemlje su na početku ove godine iz svih svojih skladišta izabacivale gas i davale ga privrednicima po najpovoljnijim cenama da bi podstakle rast privrede, ali nisu pravile ugovore s Rusima i odjednom su ostale bez gasa. I gas je skočio sa 450 i 500 na 1800, Putin je rekao spustilo se na 800, ali se vratilo na 1200. To su nenormalne cene. Vodili smo pametnu politiku da izgradimo gasovod kroz našu zemlju, obnovili smo sve izlazne stanice i na putu Horgoš Beograd sve smo rupe rešili, nama gas teče, mi smo od 1. oktobra tranzitna zemlja. Imamo gasa našeg oko 250 miliona kubnih metara“, rekao je predsednik Srbije.

Kako je objasnio, dodatnih 180 megavata električne energije smo čuvali u rezervi da bismo spustili berzansku cenu i pomogli privredi, a građani imaju najnižu cenu u Evropi.

„Gledamo da pomognemo privrednicima, problem je što je struja berzanska roba, moramo smanjenjem potražnje da spuštamo cenu, da obezbedimo veće količine da bismo imali punu energetsku bezbednost. Mi nismo uništavali svoje resurse, nećemo da uništimo Kolubaru i Kostolac“, rekao je Vučić.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*