Vučić i Brnabić sa Zorčičem: Prijateljstvo i partnerstvo dve zemlje

(Foto Tanjug/ Z. Žestić)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Igorom Zorčičem sa kojim se saglasio da je i ova poseta potvrdila prijateljstvo i partnerstvo dveju zemalja.

Vučić je istakao značaj podrške Slovenije evropskom putu Srbije, posebno tokom slovenačkog predsedavanja EU, prenosi Tanjug.

Zorčič je istakao da je proširenje EU na Zapadni Balkan jedan od prioriteta predsedavanja i da u Sloveniji pridaju veliki značaj održavanju Samita EU – Zapadni Balkan, saopštila je pres služba predsednika.

On je takođe pozdravio inicijativu „Open Balkan”, kao način za bližu saradnju u regionu.

Predsednik je istakao značaj parlamentarne saradnje, kao i svih drugih oblika srpsko-slovenačkih veza, posebno u oblasti ekonomije, u kojoj se ostvaruje sve više ulaganja na obe strane.

I predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Igorom Zorčičem koji je rekao da je saglasan da bi proširenje EU na Zapadni Balkan osiguralo regionalnu bezbednost i da očekuje da na narednoj Međuvladinoj konferenciji, na jesen, dođe do izvesnih pomaka.

On je ponovio da je to jedan od spoljnopolitičkih prioriteta njegove zemlje i dodao da je na tom polju i parlamentarna diplomatija od posebne važnosti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je čestitala je Sloveniji na predsedavanju Evropskoj uniji i zahvalila na iskrenoj i otvorenoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i čvrstom stavu da je neophodno proširenje Unije na Zapadni Balkan.

Prema njenim rečima, Srbija je spremna za otvaranje dva klastera, a značajan pomak je učinjen u oblastima vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Premijerka je naglasila da sa tom državom postoje veoma dobri politički i ekonomski odnosi kao i istakla značaj održavanja sednica dveju vlada.

Zorčič je ocenio da se dobri bilateralni odnosi neguju na više nivoa i u tom kontekstu naveo da u slovenačkom parlamentu uspeštno radi i poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kada je reč o položaju pripadnika srpskog naroda u Sloveniji, Zorčič je rekao da je to pitanje u Sloveniji prepoznato i to ne samo kada je reč o Srbima, već i o drugim narodima, i da je zato formiran Savet za manjine koji će obezbediti bolju primenu prava pripadnicima svih nacionalnih manjina.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*