Vučić: Makronova ideja nije strašna za Srbiju, cilj članstvo u EU

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

BRISEL: Krajnji cilj Srbije u evropskim integracijama je članstvo u EU, izjavio je danas predsednik Srbije Aleleksandar Vučić na pitanje novinara kako komentariše ideju Emanuela Markona koji govori o strateškom partstvu zemalja regiona sa EU, umesto članstva i drugačijoj metodologiji na evropskom putu.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

„To što pričate su manje više nagađanja ili kako će da dođe do izmene teksta postojećih dokumenta EU“, rekao je Vučić.

Za Srbiju ništa od toga nije strašno bolno, rekao je. „Samo da znamo sta nam je činiti“.

Tu sada postoje različite priče, ali ako otvorite ili privremeno zatvorite pet ili deset pogljavlja možda bi mogli da učestuvjemo u podeli strukturnih fodnova u tim oblastima, napomenuo je Vučić.

„Onda ne bi čekali pet ili sedam godina da dobijemo novac za energetiku i ekonomski i regionalni razvoj. Teško je da izmerite sada, imao dobrih stvari i na jednoj i drugoj strani. Ali, naš krajnji cilj je članstvo u EU“, naglasio je Vučić.

Kaze da lično veoma poštuje Makrona i da je sa njim razgovarao tokom posete sedam ili osam sati i da veruje da predsednik Francuske želi Srbiji najbolje, i da voli Srbiju.

„Siguran sam da će se potruditi da pronađemo za našu zemlju ono što je najbolje“.

Vučić dodaje da postoje nagađanja oko toga da li će posle lokalnih izbora u martu u Francuskoj, doći do promene određenih dokumenta Eu i kakve će “definicije“ po pitanju daljeg proširenja biti usvojene – ne može niko trenutno da kaže.

„Komisia će morati da bude ustanovljena i da donese odluke da li će se više pitati komisija ili države članice. Ranije je komisija više odlučivala. Čini mi se da da se sada ide više na suverenistički pristup da države člance donose značajnije odluke“, rekao je Vučić.


Zahvalnost Junkeru što je cenio Srbiju

Vučić se zahvalio odlazećem predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru što je cenio Srbiju i to pokazivao na svakom mestu.

„Hvala za mnoge stvari koje ste učinili za nas u Vašem mandatu. Hvala što ste cenili Srbiju i to pokazivali na svakom mestu“, napisao je Vučić na svom Instagram profilu „Budućnostsrbijeav“.

Ispod fotografija sa Junkerom, sa kojim se sastao danas u Briselu, srpski predsednik je napisao da je ponosasn na prijateljstvo sa njim, a na jednoj od fotografija vidi se kako mu poklanja burence sa vinjakom.

„Srpski vinjak je našao svoje tržište i u Briselu, i u Moskvi. Ponosan na prijateljstvo sa predsednikom #EK Žan Klod Junkerom“, napisao je Vučić.


„Ako nas se sete za Dan bezbednosti…“

Vučić je istakao posle razgovora u sedištu EU da su ga predsednik evropske komisije Žan Klod Junkerom i evropski komesarom za proširenje Johanes Han prijateljski uveravali da je važno da Srbija ostane na evropskom putu, što je, kaže, prvatio, ali i uzvratio da će Srbija svoj evropski put graditi i ponašati se kao suverena zemlja, uz dobre odnose sa svim drugima .

Vučić kaže da je pitanje „šta je to što mi treba da činimo, da bi imali koristi i kada možemo da očekujemo članstvo u EU, ako svoj posao obavimo“ pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor.

Preneo je da su ga evropski zvaničnici pitali zašto je „veća vidljivost“ odnosa Srbije sa Rusijom, posebno u vojnoj sferi, na šta je kaže, u prijateljskom tonu, jer je posebno zahvalan Junkeru, ali i Hanu što su uvek pokazivali veliko poštovanje prema Srbiji, ukazao kako to izgleda iz našeg ugla.

„Kada hoćemo da kupimo oružje kod zapadnih evropskih zemalja onda nas isputuju šta “šta će vam ovo i ono..“.i to traje tri godine . Jedini je Emanuel Makron promenio stav i kazao , hoćete „Mistral“ evo vam“, dodao je on.

“ prilikom namere da kupi oružje od zapadnih partenera, te pitanjima “zašto će ti to“.

„Sada ne moram da objašnjavam nikome jer imamo suverenu zemlju. Zar naše pare nisu dobre?“, zapitao je on.

Ponovio je: Srbija je suverena zemlja i da će se tako ponašati.

„Bićemo na evropskom putu, iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji“, naglasio je on.

U izjavi novinarima u Briselu kazao je da je bolje, od drugih u regionu, predviđao šta će se dešavati oko procesa evropske integracije i da je to rekao i Ediju Rami i Zoranu Zaevu prilikom susreta u Novom Sadu.

„Naše je da u regionu uređujemo bolje odnose, čuvamo stabilnost, radimo i sprovodimo reforme, a da li će “da nas se sete za dan bezbednosti“, to je drugo pitanje““, kazao je on.

Istakao je da EU ne može da očekuje od nas više od racuonalnog pristupa evropskim integracijama, i da nije realno očekivati strahoviti entuzijazam i oduševljenost građana Srbije.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*