Vučić na Bledskom forumu sa liderima Hrvatske, Češke, Mađarske i Poljske

BETA
vucic savski trg obilazak 5 foto Tanjug Zoran Zestic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Hrvatske, Češke, Mađarske i Poljske biće glavni govornici na ovogodišnjem Bledskom strateškom forumu (BSF) koji se održava 31. avgusta.

Kako je generalni sekretar foruma Peter Grk rekao slovenačkoj agenciji STA, među panelistima biće dosta ministara spoljnih poslova i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Domaćin skupa je slovenački premijer Janez Janša, dok će slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar predsedavati sastanku ministara spoljnih poslova na kome će učestvovati ministri iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovačke i Rumunije.

Na skup će se putem video linka uključiti predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva i pomoćnica generalnog sekretara NATO- za političke poslove i bezbednosnu politiku Betina Kadenbah.

Skupu će prisustvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

– Dnevni red jošš nije konačan i moguća su dodatna iznenađenja – rekao je Grk, i dodao da se očekuje za četvrtinu manje učesnika nego prošle godine.

BSF obično traje dva dana, ali ove godine trajaće jedan dan i na njemu će biti održano pet redovnih i dva digitalna panela, za razliku od 20 prošlogodišnjih.

Skup će se fokusirati na regionalnu saradnju u EU i budućnost EU nakon Bregzita i epidemije korona virusa, a planirana je i debata o sajber bezbednosti, budućnosti bezbednosti EU i jačanju transatlantskih odnosa.

 

IZVOR:BLIC

FOTO:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*