Vučić ne isključuje mogućnost susreta sa Kurtijem

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ jd
BEOGRAD –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije danas isključio mogućnost susreta sa Aljbinom Kurtijem i dodao da je dobra vest što Kurti razmišlja o ukidanju taksi.

Vučić u jutarnjem dnevniku RTS rekao da bi „bilo bi dobro da sednemo da razgovaramo“.

„Važno je da se ukinu takse, da može da se razgovara. Kurti mora da pogleda i da razume da stvari nisu tako jednostavne i kako mu izgledaju kada sedite u opoziciji i možete da pričate bez ikakve odgovornosti“, rekao je Vučić.

On je istakao da je najava o ukidanju taksi vazna, jer su one u kratkom vremenskom periodu donele toliko štete, navodeći da će biti potrebno mnogo vremena da se od njih oporavimo.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ jd

Vučić je rekao da bi ukidanje taksi bilo očekivano i da bi to mnogo značilo zbog snabdevanja Srba i napretka ekonomije.

Upitan da li može da sedne za sto sa Kurtijem uprkos pretećim porukama Beogradu, Vučić je rekao da je on izbor albanskog naroda i da mi ne možemo određivati ko je predstavnik albanskog naroda, kao što se ne može dovoditi u pitanje ni to ko je izabrani predstavnik srpskog naroda, Srpska lista.

Vučić je ukazao da su Kurtijeve priče o genocidu sumanute, ili to da će se naoružavati, ali da to neće uplašiti Srbiju.

„Nema ništa od toga, vi radite svoj posao, mi ćemo svoj“, poručio je Vučić.

On je dodao da je ponosan na to da u poslednjih osam godina nismo imali ratne sukobe, već petostruko manje incidenata na nacionalnoj osnovi.

„Naš cilj je da obezbedimo mir, i da gradimo zemlju“,istakao je predsednik.

Vučić je rekao da razgovora uvek mora da bude i da je bolje da se razgovara jer se tako čuva i mir.

„Ako nemate mir, ništa ne može da se učini. Lakše mi je da opsujem nekog Albanca ili nekog drugog, ali kad podilazite emocijama ljudi bićete popularni, ali moj posao nije da to radim, već da razmišljam o tome šta sutra“, rekao je Vučić.

Dodao je da je zato vodio računa o tome da ne izgovara teške reči u slučaju Hrvatske, BiH, Crne Gore…

Upitan šta znači sistem ekonomskog i političkog reciprocitetu, Vučić je rekao da Kurti mora da pronađe nešto što će ponuditi svom narodu.

„On principom reciprociteta hoće da kaže da su država jednako kao i Srbija. Mi ne možemo da uvodimo principe reciprociteta, jer ne smatramo Kosovo državom. A plašim se da bi to bilo loše za njih“, rekao je Vučić.

On kaže da postoji mnogo problema sa KiM, ali da svako potezanje nekog od tih pitanja, poput tablica, energetike, od strane Prištine znači i formiranje Zajednice srpskih opština.

„Ako misle da bilo sta potežu onda prvo i pre svega ZSO mora da bude u potpunosti ispunjeno“, rekao je Vučić.

Zašto nekim strancima smeta smanjenje cenzusa?

Vučić je povodom izbornih uslova izjavio da je Srbija sve preduzela u dogovoru sa evropskim parlamentarcima i upitao zašto nekim strancima smeta smanjenje izbornog cenzusa.

„Mi smo u skladu sa razgovorima sa evropskim parlamentarcima, bukvalno sve uradili i ispunili, napravili dodatne demokratske norme, koje su važne za ljude i veću reprezentativnost i oko smanjenja izbornog cenzusa i prisustva žena u parlamentu. Onda se postavlja pitanje kad neko od stranaca pita zašto to menjate – pa zašto vam to smeta“, rekao je Vučić.

Na to pitanje, kaže, nema odgovora.

„Zašto ti smeta smanjenje cenzusa, što će SNS da dobije manje poslanika? Ili zato što si planirao da se izazove kriza u Srbiji pa ti je jasno da će ovo da destabilizuje Srbiju…“, rekao je Vučić.

On kaže da je smanjenje cenzusa rizično za SNS i da ne može da smeta nikome drugom sem onima koji ne izlaze na izbore, pa se plaše većeg odziva.

„Znate li jednu stranku koja učestvuje na izborima, pa da joj to smeta“, upitao je Vučić.

Upitan postoji li neka ponuda na stolu koja bi mogla da privoli deo opozicije da ne bojkotuje izbore, Vučić je rekao da ne postoji i da nikada nije ni postojala.

On je rekao da se izborno zakonodavstvo u Srbiji menja tri meseca pre izbora, podsetivši da je Nemačka 2014. godine mesec dana uoči izbora menjala zakonodavstvo, po odluci Saveznog ustavnog suda Nemačke, kada su rekli da ne sme da postoji cenzus za evropske izbore.

Vučić je rekao da neki neće na izbore zato sto znaju da ih narod ne voli i da bi se pokazalo da je „car go“ i da imaju malu podršku u narodu.

„To što su vam testere bučne i što imate značajnu medijsku podršku, što ste napravili svoj medijski kartel u kojem niko ne sme da misli drugačije, jer ih odmah etiketirate kao izdajnike, đubre, ološ, jer u potpunosti kontrolišete blok medija jer se u tom sistemu krećete, to pokazuje da imate strah od naroda“, rekao je Vučić i dodao da se to desilo i poslanici DS Gordani Čomić, koja je podnela predlog izmena zakona da na izbornim listama bude 40 odsto žena.

On je rekao da su njegovi prethodnici, za razliku od njega, u izbornoj tišini potpisivali ugovore sa Fijatom i da su sve što su radili sebi oprostili, a drugima ne mogu da oproste ni ono što je nasleđeno od njih.

„Oni su ovde u novogodišnjim stranačkim emisijama imali veći prostor nego što ima SNS, a svi zajedno su od SNS manji šest puta“, rekao je Vučić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*