Vučić: Neće biti blokade na Drini; Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodika razgovarali su o političkoj situaciji u BiH. Predsednik Srbije je poručio da će se Srbija apsolutno suprotstaviti bilo kakvim sankcijama koje bi uveli protiv bilo koga u Srpskoj. Dodik je rekao da se Republika Srpska razvlašćuje silom. Poručio je da nije spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali da je spreman da se lično žrtvuje za Republiku Srpsku.

Predsednik Srbije je rekao da je iz današnjeg razgovora sa Dodikom shvatio da ne postoji postoji nikakav hir Republike Srpske da pravi bilo kakve probleme, već da su njihovi potezi reakcija na to što se pravo na korišćenje šuma oduzima od RS i predaje u ruke Sarajevu.

dodik,vucic

Izvor: Tanjug (Tara Radovanović)

„Pod jedan, predsednik Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji nikakav hir Republike Srpske da pravi bilo kakve probleme, već da su njihovi potezi reakcija na to što se pravo na korišćenje šuma oduzima od RS i predaje u ruke Sarajevu. I ono što je za mene veoma važno da je on spreman da razgovara ukoliko bi se taj problem rešio. To čini mi se lišava sve one koji žele da kažu da je kriv Dodik ili RS, i da nas uvodi u nešto što je racionalan i pragmatičan pristup“, rekao je Vučić.

Ističe da razgovor nema alternativu, i da mora da se razgovara sa Bošnjacima, i da jedni i drugi moramo da napustimo snove o pobedi nad onim drugim.

„Razgovarali smo i o Vojsci Republike Srpske, i ja sam preneo važne poruke ljudi iz sveta predsedniku Dodiku. Drago mi je što je izrazio spremnost da sasluša mišljenje drugih ljudi, i mislim da je važno da pokušamo da sačuvamo mir, ali i da pokušamo da pokažemo da nije RS nikakav izvor problema, već da smo svi u regionu spremni da razgovaramo.

Govoreći o eventualnim sankcijama koje bi neko uveo Republici Srpskoj, poručuje da se Srbija neće pridružiti sankcijama dok je predsednik, neće biti blokade na Drini“

„Srbija će se apsolutno suprotstaviti, i nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama koje bi uveli protiv bilo koga u Srpskoj. Naš stav je vrlo čvrst i jasan. Neću reći da upozoravamo, ali molim sve da razgovaramo i rešavamo probleme dijalogom. Srbija se neće pridružiti sankcijama dok sam ja predsednik, neće biti blokade na Drini“, rekao je Vučić.

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio važan i da daje punu podršku inicijativi „Otvoreni Balkan“.

„Ja sam predsednika Vučića upoznao sa trenutnom situacijom u BiH. Vidimo da su neki naši međunarodni prijatelji mnogo zainteresovani i zabrinuti vezano za skorašnje odlučivanje na Saveta bezbednosti oko statusa misije Altea u BiH koji se na svake godine na sednicama SB definiše“, rekao je Dodik.

Dodao je da je zajednički stav da misija Altea u BiH treba da se produži i da treba odobriti njeno dalje funkcionisanje, dok će odluka biti onakva kakvom je donesu članovu Saveta bezbednosti.

Dodik je istakao da je situacija u BiH složena i da je do toga dovela kombinacija raznih događaja u prošlosti.

„Današnje stanje je takvo da je u Bosni i Hercegovina Republika Srpska, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma i Aneksa 4. Ustava BiH razvlašćena od poljoprivrednog zemljišta i šuma, ali to nije urađeno prema Federaciji“, kazao je Dodik i dodao da je ista situacija i sa Distriktom Brčko.

Istakao je da su odnosi u BiH kulminirali do mere da moraju da počnu da se rešavaju na pravi način ili da ta zemlja ne uspe da funkcioniše.

„Ja sam upoznao predsednika Vučića o tome da je Republika Srpska u gotovo nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukine vojska RS i da se formiraju Oružane snage BiH. Za to postoji i ugovor“, kazao je Dodik.

Objasnio je da „Ustav BiH ne prepoznaje nameru BiH za odbranu, a time, kada čitate to dosledno i nema prostora za vojsku“.

„Apsolutno je jasno da su kulminacija negativnih i, po Republiku Srpsku i srpski narod, nepovoljnih događaja dovele do reakcije. Mi ćemo nastaviti sa našim aktivnostima“, rekao je Dodik i naveo da će razgovarati i sa drugima u međunarodnoj zajednici.

Poručio je da je „Republika Srpska povređena i razvlašćena“ i naglasio da visoki predstavnik nije imenovan u Savetu bezbednosti UN.

„Nikakvi sukobi nisu potrebni. Ja sam rekao da nisam spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali sam lično spreman da se žrtvujem za Republiku Srpsku“, istakao je Dodik.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*