Vučić: Neverovatan osećaj – srpska zastava i vojnici na Crvenom trgu

"Buducnostsrbije". FOTO TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/ nr, fotografija niske rezolucije
MOSKVA –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na kraju posete Moskvi da je i danas tokom pre podneva porazgovarao u više navrata sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, te da je poseta Moskvi bila važna, a emocije su ga savladale pred scenom srpske zastave i vojnika na Crvenom trgu.

„Buducnostsrbije“. FOTO TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“/ nr, fotografija niske rezolucije

Imao je, dodaje, i kratke bilateralne sastanke sa više lidera zemalja iz okruženja Rusije, što je, ističe, važna stvar za Srbiju.

„Imali smo u više navrata jutros kratke razgovore sa Putinom, raznih tema smo se dotakli. Svakog od nas je ispratio do automobila po završetku prijema u Kremlju. Dobar je osećaj i posebno je velika stvar kad vidite da je u bilateralnu posetu primio samo predsednika Uzbekistana i mene, kao predsednika Srbije, a dobili smo u ruskim medijima mnogo veći prostor. To je čast za Srbiju, i hvala predsedniku Putinu“, rekao je Vučić.

On je dodao da je pre podne imao kratke sastanke sa više lidera iz okruženja Rusije, koji su takođe boravili u Moskvi povodom Vojne parade.

„Važno je da razgovaramo o povećanju trgovinske razmene, o ekonomiji“, dodao je predsednik.

Vučić je poručio da je važno i da se pokaže da čuvamo istinu o Drugom svetskom ratu i brobi protiv fašizma i da ćemo uvek pokazivati poštovanje za žrtve.

Ponovo je ukazao da je srpski narod jedan od najstradalnijih u tom ratu, te da je ponosan što je danas garda Vojske Srbije učestvovala na Vojnoj paradi.

vucic, garda, vojske, srbije, vojna, parada, moskva

                                                                                       Tanjug (INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“)

„Gardisti su bili sjajni. Neverovatan je osećaj kada stojite na Crvenom trgu, a srpski vojnici marširaju. To što sam ustao i pokazao na srce, želeo sam da pokažem koliko volim srpsku zastavu, vojsku i Srbiju. To je poseban osećaj“, rekao je Vučić.

Samit u Parizu Beograd – Priština: Ni potvrđeno, ni demantovano

Vučić nije ni potvrdio, niti demantovao informaciju da bi 17. jula mogao da bude održan sastanak u Parizu u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali očekuje skori nastavak političkog dijaloga u Briselu.

„Moramo se pripremiti za politički dijalog o Kosovu i Metohiji, drugi talas korona virusa na jesen“

Vučić je istakao „da se moramo pripremiti za ono što dolazi, za politički dijalog o Kosovu i Metohiji, drugi talas korona virusa na jesen i ekonomiji, ali ističe da mu je u ovom trenutku prva briga pomoć građanima pogođenim poplavama.

Upitan da prokomentariše informaciju iz prištinskih medija da će predsednik Francuske Emanunel Makron organizovati 17. jula samit Beogad – Priština i upitan da li je dobio poziv, Vučić je rekao:

„Pričao sam sa Makronom, ali ja ne volim da punim novinske stupce stvarima koje nisam dogovorio sa ljudima sa kojma sam razgovarao“.

Vučić je dodao da će biti još važnih sastanaka, kao i da uskoro očekuje nastavak političkog dijaloga u Briselu.

„Zaista uskoro, nisu u pitanju meseci veće pre dani ili nedelje“, dodao je Vučić.

Na pitanje da li to znači da će tokom leta doći do novog pomaka, Vučić je rekao:

„Svakako će doći do razgovora, a da li će biti pomaka ili ne, to ćemo da vidimo“.

On je prethodno rekao da sutra već ide u Brisel, prekosutra u Vašington, a odatle – u Ljubljanu, gde se, inače, održava samit procesa Brdo-Brioni.

Važno da se pomogne ljudima pogođenim poplavama

Vučić je istakao „da se moramo pripremiti za ono što dolazi, za politički dijalog o Kosovu i Metohiji, drugi talas korona virusa na jesen i ekonomiji, ali ističe da mu je u ovom trenutku prva briga pomoć građanima pogođenim poplavama.

Vučić je, na kraju posete Moskvi, upitan kada se može očekivati formiranje vlade, pošto RIK treba da objavi konačne rezultate izbora, kazao da svi organi rade svoj posao.

„Za mene je važno da u najkraćem roku pomognemo ljudima pogođenim poplavama, kao što je to slučaj u Kosjeriću, Ljuboviji i drugim mestima“, objasnio je on.

Vučić je ukazao da je važno da se država pripremi za jesen za mogući novi talas korona virusa.

„Imamo značajan broj zaraženih sada, ali je virus manje opasan. Prave muke nas očekuju tada. Time treba da se bavimo“, podvukao je on.

Rekao je da je važno posvetiti se i drugim ključnim pitanjima, kao što je jačanje ekonomije, što je, kaže, na agendi posle predstojećih poseta.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*