Vučić o energetskoj krizi: Svi smo u velikom problemu

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija nastaviti da investira u obnovljive izvore energije, ali uz veoma snažnu eksploataciju fosilnih izvora, da bi imala struju.

Aleksandar Vučić je, upitan na otvaranju sajma naoružanja „Partner 2021“ ima li izlaza iz energetske krize, pošto se na svetskim berzama beleži novi skok cene nafte, rekao da, sudeći po trenutnoj situaciji, kriza ne može da se smiri.

Vučić o energetskoj krizi: Svi smo u velikom problemu

Vučić o energetskoj krizi: Svi smo u velikom problemu

Ukazao je da „Brent“ nafta sada košta 84,3 dolara, kao i da je jutros na berzi cena gasa dostigla 984 dolara, te da je skočila cena električne energije.

„Koliko god svi počeli da uključuju nukelarke, vraćaju ugalj, svi smo u velikom problemu“, istakao je Vučić.

Najavio je, s tim u vezi, da će narednih dana biti utvrđena mapa puta kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih poteza.

„Neće biti lako, ne vidim izlaz iz ovoga, posebno zbog nekih koji ne žele da priznaju greške. Nastavićemo da investiramo u obnovljive izvore energije, ali uz veoma snažnu eksploataciju fosilnih, da bismo imali struju“, podvukao je predsednik.

Rekao je da će se pronalaziti i novi načini, te preneo da razgovara sa više zemalja o pojedinim barterima.

„Nije jednostavno u savremenom svetu, jer se to retko radi, ali, ako bude trebalo, radićemo“, naglasio je Vučić.

„Nemamo novca za nuklearku, ali imamo druge izvore“

Predsednik Vučić je rekao, povodom najava da Hrvatska planira da gradi nuklearnu elektranu, da je to najpametnije što su smislili i da verovatno računaju da je grade sa EU, ali da Srbija za to nema novca.

„Mi za to nemamo novca, jer nuklarna elektrana košta između 12 i 13 milijardi, ako se govori o velikim elektranama, a ne elektranama snage 300 megavata“, istakao je Vučić.

Istakao je da će Srbija umesto toga imati 650 megavata samo kad obnovimo TENT B1, dok je za nuklearku od 300 megavata potrebno milijardu i po.

„Mi ćemo sa obnovljivim izvorima sa milijardu i po da podignemo na 780 megavata, što bismo onda gradili nukelarku“, upitao je Vučić.

Primetio je i da su se toga sada svi setili, kada preti energetska kriza, a Hrvati pre nego neki drugi. „Do juče su svi govorili ne valja nuklerka, ne valja ugalj, ali šta da rade, imaće nestašicu struje“, ukazao je Vučić, napominjući da su cene svih energenata i sirovina „otišle u nebo“.

Upozorava da to znači i poskupljenje hrane i svega ostalog na nivou Evrope, uključujući i investicione radove.

„Samit nismo iskoristili za propagandu, već za promociju vrednosti“

Kada je reč o Samitu Pokreta nesvrstanih, predsednik je istakao da Srbija nije iskoristila skup za propagandu, već samo za promovisanje Srbije i Beograda, ali i trajnih vrednosti kao što su mir, teritorijalni integritet, suverenitet.

Vučić je, upitan za izjavu predsednice privremenih vlasti u Prištini Vjose Osmani, koja je poslala poruku državama Pokreta nesvrstanih da ne nasedaju na navodnu propagandu Srbije, rekao da nije video tu izjavu.

„Oni misle da je politika u tome što će svaki dan da napadnu Srbiju i negiraju sve što radi. To me mnogo podseća na nekoga, ali neću da kažem na koga. Misle da se problemi rešavaju i da ste politički posao završili ukoliko date što agresivniju izjavu, a da ne radite ništa. Dovoljno tri puta da tvitnete i rešili ste probleme. Hvala ako misli da tako ide. Mi nikoga ne varamo, ne obmanjujemo, a ako to neko radi to su oni, iako oni nisu važni, već oni koji ih podržavaju“, objasnio je predsednik.

Vučić o Stefanoviću: Unutrašnje stvari rešavamo u stranci

Predsednik je izjavio da Nebojša Stefanović, kao ministar odbrane, radi dobro svoj posao, a da je sve ostalo što je imao da mu kaže o drugim stvarima, učinio još pre godinu dana.

Vučić je ponovio da će odnose među stranačkim kolegama rešavati unutar stranke, dok će se onim što se tiče države, baviti nadležni organi.

Na pitanje da li je problem to što se važni skupovi, poput Sajma naoružanja, dešavaju u trenutku kada je ministar Stefanović izložen optužbama i da li to kvari ugled zemlje u svetu, Vučić je odgovorio da o takvim stvarima nisu pričali sa stranim gostima, koji su, kaže, pristojni, poštuju suverenitet Srbije i ne bi pitali ni važnije i logičnije stvari od nečeg takvog.

„Vrhovni sam komandant Vojske Srbije i mogu da sudim. Nemam nikakav problem. To šta imam ili nemam da kažem Stefanoviću, to sam mu rekao pre godinu dana. Što se mene tiče, to sam tada završio. Drugo je pitanje oko drugih ljudi i odnosa nadležnih organa“, rekao je Vučić.

 

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*