Vučić polaže zakletvu 31. maja, može i pred starim sazivom Skupštine

Izvor: Tanjug (Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister
BEOGRAD –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće zakletvu u Skupštini Srbije za drugi predsednički mandat 31. maja, a ukoliko ne bude konstituisan nov saziv parlamenta do tada, uradiće to pred starim sazivom što, kako kaže, doktor Ustavnog prava, doc dr Miroslav Đorđević, nije nikakva smetnja za polaganje zakletve.

„U Zakonu o predsedniku Republike eksplicitno piše da ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju da će se sastati ponovo kako bi predsednik Republike položio zakletvu“, kaže Đorđević za Tanjug.

On skreće pažnju na to da je tekst zakletve naveden u Ustavu i da je zakletva koju predsednik polaže još jedan garant da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

„To nije samo preambula. Predsednik Republike se zaklinje da će eksplicitno čuvati Kosovo i Metohiju kao sastavni deo naše zemlje“, naglašava Đorđević.

Podsećajući da je prošli put predsednik Vučić zakletvu položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju, kaže da ni naš Ustav, ni zakon ne predviđaju bilo kakve religijske dokumente za razliku od Hrvatske ili Rumunije, ali to ne znači da je zabranjeno ili da je loše.

Dodaje da ukoliko predsednik na knjizi koja je njemu sveta položi zakletvu to znači da je on sebe obavezao u kontekstu reči koje je rekao na nečemu što je njemu važno.

„To nije kršenje sekularnosti, niti je problem za nekoga ko je ateista ili neke druge religije. Meni nikada ne bi bio problem ako bi predsednik islamske veroispovesti položio zakletvu na Kuranu. Ako je on stvarno vernik, to znači da se dodatno obavezao da će časno obavljati svoju funkciju“, naveo je Đorđević.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*