Vučić: Raspisujem izbore 4. marta

.FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr
BEOGRAD –

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će parlamentarne izbore raspisati 4. marta, po povratku iz Vašingtona.

.FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

„Duga će biti kampanja, više od 50 dana. Svi imaju vremena da se spreme. Kada su duge kampanje, potrebno je ne juriti, jer ne možete da dostignete vrhunac kampanje, ako ne napravite najbolju taktiku, ali svi će imati dovoljno vremena da predstave svoje programe”, rekao je Vučić na RTS.

Vučić je istakao da se nada da će lista koju će sam voditi ostvariti dobar rezultat.

„Pozivam ljude na jedinstvo, na zajedničku borbu za dalji napredak Srbije i očuvanje mira. Da na sve izazove sa kojima se suočavamo, odgovorimo jedinstveno”, rekao je Vučić.

U SAD ću se susretski sa svima koji odlučuju o nama

Vučić je najavio da će se u Vašingtonu, gde će učestvovati na Američko-jevrejskom komitetu za javne poslove koji će okupiti oko 18.000 najviđenijih učesnika, među njima i dve trećine članova američkog kongresa, imati i brojne bilateralne susrete i mimo skupa na kojem će govoriti.

Najvažnija tema, kako je rekao, biće Kosovo.

„Videću se sa svima, posebno onima koji odlučuju o nama u SAD. Imaću Iiposebne bilateralne susrete, to je sasvim izvesno. U ponedeljak se sastajem sa šefom američke diplomatije Majkom Pompeom, zatim sa a savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O’Brajanom, kao i sa američkim izaslanikom Metjuom Palmerom, Grenelom, i austrijskim kancelar Sebastijanom Kurcom… „, rekao je Vučić.

Najavio je i da će ići u Pentagon.

Vučić je kazao da je pozvan od strane Američko-jevrejskog komiteta za upravne poslove (AIPAC), da predstavlja Srbiju.

„To nisam dobio zato što se zovem ili prezivam nekako. To sam dobio jer smo usvojili važne deklaracije o antisemitizmu i holokaustu. Mnogo toga smo napravili. Poziv je rezultat svega onoga što smo uradili i poziv je velika čast za nas”, rekao je on.

Vučić je ukazao da su mnogi poznati kongresmeni, koji su albanski lobisti, uložili veliki trud i napore da na skupu učestvuje i Hašim Tači, a to što nisu uspeli pokazuje kolika je čast poziv za učešće za našu zemlju.

EU nikada tako brzo nije reagovala kao sada u podršci Kurtiju

Vučić je istakao da nikada EU nije tako brzo reagovala kao što je to učinila povodom najave Prištine o delimičnom ukidanju taksi, koje su imale za cilj da dodatno slome Srbiju I unize rezultat ekonomskog rasta, u čemu, kako je konstatovao, nisu uspeli.

Vučić je, upitan zašto je EU pohvalila najavu Kurtija, dok SAD to ne prihvataju, rekao je da EU u Aljbinu Kurtiju vidi svog velikog saveznika.

„Oni koji su podržavali njegov izbor, koji su, ne bih rekao bili blagonakloni uvođenju taksi, ali nisu želeli ništa da učine protiv njih, mislili su da mogu dodatno da slome Srbiju I unize rezultate u ekonomskom rastu. I pored taksi je Srbija bila, ne samo na Zapadnom Balkanu, već u Jugoistočnoj Evropi zemlja sa najvećom stopom rasta uz Mađarsku. Nisu uspeli”, poručio je on.

Kaže da je EU požurila sa svojom izjavom, i dodao da su se izjasnili pre nas.

„Kod nas su svi ćutali jer nismo hteli da reagujemo dok dobro ne proučimo. EU je izašla pre nas. Nikada nisu bili tako brzi. Očigledno je bilo dogovarano u Prištini, preko posrednika, kakva reakcija treba da bude », naglasio je on. Kazao je da ne želi bilo koga uvredi, bilo čiji trud, ako postoji, da nipodoštava, ali mora da prizna da ne razume reakciju.

„Uveli su takse koje traju već 15 meseci. To nisu takse, već prekid trgovine sa centralnom Srbijom. Očekujete sada da posle 15 meseci kažemo “vi ste heroji, svaka čast”. Najpre ćemo da vidimo šta ste nam uradili. Uništili ste nam poziciju na tržištu, napravili štetu u visini od 500 miliona evra“, istakao je on.

Vučić je rekao i da je imao pozive iz više evropskih zemalja koji su mu savetovali na lep način da to prihvati I kaže da se radi o koraku napred.

“Rekao sam da ne možemo da prihvatamo, da ne razumemo mnoge stvari, ali da najgluplji nismo”, preneo je on.

U vezi disonatnih tonovima između Prištine i SAD oko Kurtijevog uslovljene najave ukidanja taksi, Vučić je skrenuo pažnju je da kada se pogleda albanska scena da LDK u potpunosti sluša šta Amerikanci kažu, Hašim Tači uvek igra igru, pa tako kaže da podržava Amerikance, ali onda na terenu kaže Kadriju Veseljiju da kaže da je protiv ukidanja taksi.

Kada je reč o Aljbinu Kurtiju on je rekao da pojedine evropske zemlje pokušavaju da imaju najveći uticaj na Kurtija.

“Ima tu različitih stvari. Njegova supruga je Norvežanka. Pri čemu mislim da nije uvek od apsolutnog uticaja, ali imaju svoju politiku“, dodao je on.

U narednih mesec i po sa najvažnijim svetskim zvaničnicima

Vučić je najavio da će se u narednom periodu, sastati sa nekoliko najznačajnijih svetskih zvaničnika, uključujući nemačku kancelarku, ali i predsednike Rusije i Kine.

Vučić danas putuje u Vašington, gde će razgovarati sa visokim zvaničnicima Bele kuće, ističući da ta poseta važna, jer, kako je rekao, ako ne možemo od Amerikanaca da napravimo prijatelje koji će nas u svemu podržavati, onda da napravimo prijatelje koji neće u svemu biti protiv nas.

Ponovio je da nema iluzija da će se stav SAD po pitanju KiM promeniti, ali rekao da možemo da probamo da zauzmemo drugačiju poziciju u američkim očima, nego što je bio slučaj do sada.

“Posle toga nas čeka put u Nemačku, razgovor sa Angelom Merkel. Posle toga očekujem razgovore sa Kinezima, ponovo razgovore sa Putinom. I to će se sve događati u narednih mesec i nešto više dana”, rekao je Vučić.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*