Vučić: Razgovor s Putinom u sredu ili četvrtak, struja mora da poskupi, gledaćemo da bude niska cena

Izvor: Instagram, budusnostsrbijeav
NOVI SAD –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati najverovatnije u četvrtak ili petak.

On je u razgovoru za TV Pink istakao da očekuje dobar razgovor i da postoje tri stvari koje su najvažnije kada je reč o gasnom aranžmanu. „Za nas su najvažnije količine, pod dva je cena, pod tri je sigurnost snabdevanja sa čim do sada nismo imali problema. Prva dva aspekta su ključna“, rekao je Vučić.

Vučić, koji je ranije danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom otvorio Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, kaže da je za Srbiju od suštinskog značaja prijateljstvo sa Mađarskom, kao i da nema razloga da dve zemlje brinu za hranu.

Struja mora da poskupi, gledaćemo da bude niska cena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će struja morati da poskupi, ali da to svakako neće biti preko noći, kao i da će se nadležni truditi da to i dalje bude niska cena, iako veća nego do sada.

Vučić je, govoreći za TV Pink o ceni struje i poskupljenju, rekao da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi, bila je ranije u Ukrajini, od kako je izbio rat više, nije, kao i u Gruziji.

„Nema više niko u Evropi cenu kao u Srbiji. To je kod nas suštinski socijalna kategorija, što nije fer, prema EPS-u, ali je tako“, rekao je Vučić.

„Gledaćemo da držimo da cena i dalje bude izuzetno niska, ali će morati da se poveća u nekom trenutku“, dodao je predsednik.

On je pojasnio da i kada se najavi povećanje cene struje, mora da prođe mesec dana ili dva, dok to ne odobri agencija, tako da svakako ne može da se desi „preko noći“.

Dodao je da mora da se očuva finansijska stabilnost zemlje, ali i da mora mnogo da se ulaže u EPS, kako se ne bi kopalo 60.000-70.000 tona, već 90.000 tona uglja i kako bi sistem bio održiv.

Ukazao je da moramo da radimo i na izgradnji nuklearnih elektrana, dodajući da je i danas razgovarao sa mađarskim partnerima o tome da Srbija „uđe“ delom u mađarsku nuklearku Paks, da plati 1,8 milijardi za svoj deo.

Oni bi, kaže, da „uđu“ u hidroelektrane Đerdap ili Bistricu, jer su im potrebna reverzibilni izvori.

„Moramo da razmišljamo o obnovljivim izvorima energije, najčvršću poziciju imate tada. To su pitanja za razgovor, a da li će i šta neko od političara da kaže, ne sekiram se. Kada nemaju šta da kritikuju, pričaju o institucionalizaciji“, rekao je Vučić.

Besmislena ponavljanja izbora zbog drugih, ne zbog SNS

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da republički parlament još uvek nije konstituisan, odnosno konačni rezultati izbora još nisu proglašeni zbog toga što neki traže „besmislena ponavljanja izbora“.

„Zašto još uvek nemamo parlament? Zato što su tražili da pustimo besmislena ponavljanja izbora dok im pada na pamet da nas maltretiraju. A, to ne radi partija koju vodim, nego drugi“, rekao je Vučić za TV Pink.

On je dodao da svi imaju pravo da to čine, u skladu sa propisima, na kojima je, kaže, sama opozicija insistirala.

„Za nas su rezultati izbora čisti kao suza. Verujemo da je jasna poruka građana šta misle ili očekuju. Nama se žuri, ali šta da radite. Lako je kritikovati, a teško je nešto uraditi“, rekao je Vučić i dodao da ne želi nikoga da vređa ili da o bilo kome izgovara loše reči, jer ima mnogo posla i problema, koje će, veruje, država uspeti da reši.

Vučić: Bice teška zima, značaj prijateljstva s Mađarskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je od suštinskog značaja za Srbiju prijateljstvo sa Mađarskom, i da te dve zemlje ne moraju da brinu za hranu, ali upozorava da neće biti lako na zimu, jer „ludilu i histeriji nema kraja“.

Vučić je, u izjavi za TV Pink, rekao da Srbija ima u u svojim skladištima u Banatskom dvoru 162 miliona, a u ruskim 123 miliona kubnih metara gasa i da se na dnevnom nivou iz tih skladišta može povući pet miliona kubnih metara, što je nedovoljno, pošto tokom zimskih meseci trošimo 15 miliona kubnih metara.

„Zato je važno da imamo drugo mesto gde možemo da pohranimo i ukladištimo gas. A pošto nije jednostavno napraviti skladišno mesto, pre nego što ga izgradimo, važno je što nam premijer Mađarske Viktor Orban omogućava da uskladištimo između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa“, objasnio je on.

Vučić je kazao da bi time osigurali snabdevanje za najteža tri meseca čak i da neko iseče linije snabdevanja.

Ukazao je da je gas važan i za proizvodnju struje, imajući u vidu da je cena uglja skočila za četiri puta u samo par meseci, i da postaje problem sve što utiče na cenu struje.

Istakao je da sve ono što doprinosi većoj proizvodnji struje, naftnih derivata, gasa, postaje problem, politički i logistički.

Kada je reč o hrani, rekao je da su visoke cene na svetskim berzama pšenice i kukuruza.

Vučić kaže da Srbija i Mađarska nemaju razloga da brinu za hranu, ali da moraju pažljivo i odgovorno da se odnose prema tom pitanju.

Upitan za prinos koji se očekuje u Srbiji Vučić je rekao da bi voleo da ima više kiše, posebno u Vojvodini.

„Nadamo se još jednoj kiši narendnih dana. U svakom slučaju, videli ste Orbana da je rekao da je važno da se držimo zajedno jer će predstojeća zima biti teška, jer ludilo kraja nema. Mi moramo da preduzmemo sve mere i uradimo sve što možemo da za naš narod obezbedimo da prođe sa što manje posledica“, naglasio je on.

Osvrćući se na probleme rekao da je da kada stigne milion tona ukrajinske pšenice u luku Konstancu onda se skloni 200.000 tona srpske i bugarske.

Ponovio je da su Mađari iskreni prijatelji Srbije i jedini koji smeju da izgovore nešto u EU.

Upitan za izjave da je Rusija opasan prijatelj, Vučić je kazao da ne bi da se upušta u takve rasprave, i da su i Rusi naši prijatelji.

„Suviše smo mi mali da bismo sebi dozvoljavali da bi nazivali velike sile neprijateljskim. Mi mali ako možemo da se izvučemo, da čuvamo naše reke, a oni neka rade šta hoće sa svojim velikim interesima“, poručio je on.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Vuka Jeremića da treba odluke o sankcijama institucionalizovati i ograničiti cene goriva, jer, tvrdi, ne zavise od Ukrajine, Vučić je kazao da nema ništa protiv institucionalizacije odluka, ali je dodao da ni dan danas nije čuo odgovor protiv ni za sankcije.

„Naše je da se borimo za svoju zemlju, da se pridržavamo odluka Nacionalnog saveta za bezbednost. Štitimo svoj interes i bezbednost“, kazao je on kritikujući navijački pristup u Srbiji.

Ukazao je na primer Rumunije, koja je izašla na tržište dolarskih obveznica, dodajući da se radi o zemlji koja ima dobru stopu rasta, koja članica EU, uvela sankcije protiv Rusije, a koja je tražila tri milijarde dolara, a dobila samo 1,7 milijardi na pet godina po kamati od 5,1 do 5,2 odsto, a dugoročno po kamati od 6,2 odsto.

„Pre šest meseci mogli ste dobiti novac na tržištu po kamati od 1,5 do 1,9 odsto. Nema više keša, niko ne daje pare. Orban mi je rekao kako se oni snalaze da nabave pare. Mi se isto snalazimo, jer treba da obnavljate kredit“, dodao je on.

Vučić je kazao da je Srbija po prvi put dobila dozvolu za izvoz jabuke u Egipat i Indoneziju što je, kaže, veoma bitno zbog potencijalnih problema na drugim tržištima.

„Za svu hranu koju budemo imali, možemo da obezbedimo tržišta. Svi se spremaju za zimu, iako mislim da neće moći svi da se spreme. Postoji veliki minus proizvodnje pšenice u Ukrajini i biće nestašica, pa je naše da se snabdevamo svim i da gledamo kako da čuvamo inflaciju“, objasnio je on.

U Mađarskoj ćemo uskladištiti 300 do 500 miliona kubika gasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovorio da Srbija može da uskladišti 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj.

„Važno je što nam premijer Mađarske omogućava da uskladištimo između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa“, rekao je Vučić za TV Pink, objasnivši da bi time osigurali snabdevanje za najteža tri meseca čak i da neko iseče linije snabdevanja.

Predsednik je rekao i da će Srbija „naći novac za sve to, čak i unapred“, iako to, kaže, nije lako.

Kad je reč o struji, Vučić kaže da će Srbija kupovati fjučerse i forvardse.

„Dakle, bolje da kupimo unapred, ali da imamo to garantovano i tražićemo dogovore preko prijateljskih zemalja, da ne mogu da nam kažu da zbog više sile ne mogu da nam daju struju. Moramo o svemu tome da brinemo kako bismo obezbedili naše građane za zimu. Nisu u pitanju samo topli stanovi već i da li ćemo obezbediti struju za fabrike da bi mogle da rade. Verujem da ćemo u tome uspeti“, naveo je Vučić.

Najavio je da će od ponedeljka krenuti u obilazak svih velikih infrastrukturnih radova.

„Nismo ih zaustavili, da vidimo kakvo je stanje sa izgradnjom metroa u Beogradu, Moravskim koridorom, požarevačkim koridorom“, naveo je Vučić.

Kazao je da uskoro treba da krene potpisivanje i radovi na prvoj deonici brze pruge Niš – Beograd od Đunisa do Stalaća, kao i da moraju da počnu pregovori za obnovu barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom.

Vučić je rekao da se gradi i autoput Ruma – Šabac i da je most kod Šapca već gotovo više od 73 odsto i da je počela gradnja prvih 4,5 km autoputa od Šapca do Loznice.

„Moramo da ubrzamo jer moramo da održimo stopu rasta i budemo među prvih pet zemalja u Evropi i ove godine, jer to nam omogućava da čuvamo napredak Srbije i obezbeđujemo veće plate i penzije. Uveren sam da ćemo zajednički uspeti da pobedimo sve nedaće i izazove i osiguramo nacionalni ponos zemlje i ekonomski prosperitet“, naveo je Vučić.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*