Vučić: Razumeli smo poruku Prištine o ZSO, čekaćemo odgovor Evropske unije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odbijanje Prištine da ispuni ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom i bahatost tamošnjih političara više govori o njima nego o Beogradu. Odgovor na njihovo odbijanje da formiraju Zajednicu srpskih opština, trebalo bi da pruži Evropska unija, smatra Vučić.

Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao primopredaji prvog „Štadlerovog“ brzog voza, komentarisao je izjavu Vjose Osmani da Priština neće menjati Ustav zbog ZSO.

Vučić tokom primopredaje

Vučić tokom primopredaje „Štadlerovog“ voza

Predsednik je istakao da je to pitanje za Evropu.

„Ako oni neće to da menjaju… Razumeli smo njihovu poruku i čekaćemo odgovor Evrope i EU. Nećemo ni mi da menjamo naš Ustav u tom delu, i šta ćemo onda? Hoće li da pobiju Srbe, da ih proteraju?“, upitao je Vučić.

Istakao je da bahatost i arogancija predstavnika Prištine, te njihovo nepristajanje na sprovođenje onoga što su već potpisali, mnogo više govori o njima nego o Beogradu.

„Videli ste kako im je slavno propao protest u SAD, najavljivali su ga Albanci iz celog sveta… Na kraju krajeva, i ti ljudi žele da žive normalno i ništa više“, rekao je Vučić.

Dodao je da Priština može da se ponaša bahato, ali da će se Beograd uvek ponašati odgovorno i čuvati mir i stabilnost

„SAD nam nije potrebna kao neprijatelj već prijatelj“

Predsednik je izjavio da je veoma važno da SAD nateraju Prištinu da poštuje ono što su Albanci već sami potpisali, ali da Amerika neće promeniti svoje mišljenje po pitanju zalaganja za samoproglašenu nezavisnost Kosova, kao i da moramo da razumemo okvir u kome se krećemo po tom pitanju.

„Nisam bio ni u Petrinji, ni u Kninu, ni u Vukovaru tokom sukoba“

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da li je 1991. godine bio u Petrinji, u Hrvatskoj, kako to tvrde tamošnji mediji, izjavio da nikada nije bio na teritoriji avnojevske Hrvatske od izbijanja sukoba, sve do 94. ili 95. godine, kada je bio u izbornoj kampanji u Krajini, a tada je sa njim bilo i 500 novinara.

Precizno je naveo godine svojih odlazaka u Hrvatsku na letovanje s roditeljima, zatim tokom školovanja na eksurziji, kod druga Igora Popovića u Pirovac, a išao je, kazao je, više puta na utakmice, kada je bio i privođen, što ne krije i čega se ne stidi.

„U Petrinji nikada nisam bio i sve je to bezveze i nevažno, naučio sam na njihove izmišljotine. Nisam bio ni Vukovaru ni u Kninu sve do 1994. ili 1995. kada sam kao funkcioner SRS-a išao u kampanju po srpskoj krajini ili po Hrvatskoj, kako god to vidite, ali nijednom nisam bio od 91. do tog trenutka“, naveo je Vučić.

U to vreme je, kaže, studirao i faklultet mu je služio za učenje, politika ga nije interesovala. „Oni misle da sam bio od početka u radikalima, iako sam im se priključio u drugoj polovini 93. ali sam tada relativno vredno učio, a Vesić je tada bio istaknuti aktivista i bukvalno nas je maltretirao na faklutetu da idemo na neke demonstracije“, seća se Vučić.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u obraćanju članovima Kongresa rekao da Beograd i Priština treba da nastave dijalog, ali i da dijalog treba da se završi obostranim priznanjem, Vučić je rekao da taj stav Amerike nije nikakva novost.

„Amerika je od pre tri godina krenula u tu vrstu politike obostranog priznanja. Možemo odmah da im kažemo da nama njihovo priznanje nije potrebno. Ne znam šta će nam? Pošto smo mi priznati od svih. A, što se njih tiče, SAD je velika sila, najveća sila na svetu, ona je priznala Kosovo i neće svoje svoje mišljenje da menja, jer su mnogo uložili u nezavisnost Kosova“, naveo je predsednik.

Istakao je da to moramo dobro da rauzmemo i da se ne zaluđujemo i ne mislimo da ćemo mi da promenimo američko mišljenje i da je to pitanje lobiranja.

Kako je rekao, to ipak ne znači da treba da prihvatimo sve što oni kažu. „Imamo svoje stavove i politiku i zato sam ponosan na Srbiju, jer Srbija je nezavisna, samostalno donosi svoje odluke i slobodarska država. Mi ćemo da čuvamo svoje i da gledamo da se ne zameramo onima koji su najmoćniji i najveći. To je ono što možemo da uradimo“, istakao je Vučić.

Napomenuo je da je zahvalan zato Eskobaru što je bio korektan i više puta govorio da treba da se poštuje sve ono što je potpisano.

„Spreman sam za razgovor o BiH, gde god i kad god“

Vučić je poručio da je, kada je interes Srba u pitanju, posebno o odnosima Bošnjaka i Srba, spreman na razgovor, bez obzira na to gde će i kada ti razgovori biti.

Predsednik je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da komentariše izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je prvo rekao da će doći u Beograd i da mu zbog toga neće pasti kruna s glave, a potom da je spreman da razgovara sa predsednikom Srbije, ali da najverovatnije neće doći u Beograd.

Vučić je istakao da za njega forma nije bitna, uz opasku da Bošnjaci i Srbi žive i u Srbiji.

„Interes Srbije je da imamo mir, stabilnost i da ovakvim vozovima povežemo i Banjaluku i Sarajevo, a ne da ratujemo“, poručio je Vučić i podsetio da je do sada više puta izražavao zabrinutost zbog situacije u BiH.

Kome će, napomenuo je, da padne kruna s glave nije pitanje za njega koji se, kako je rekao, rukovodio time da on vodi politiku, a ne da oni koji nemaju odgovornost vode njega.

„Tako, što se nas tiče, mi ćemo u razgovorima da učestvujemo kad god požele i gde požele, jer razgovor je blagorodan“, poručio je Vučić.

 

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*