Vučić: Sigurna budućnost samo sa dualnim obrazovanjem

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk
BEOGRAD –

Dualno obrazovanje je važno, jer je to model u kojem je značajno vaše znanje, ono što imate u vašoj glavi i rukama i ono što znate da uradite, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić učesnicima konferencije „Dualno obrazovanje – znanje za budućnost“.

On je poručio da samo zemlje koje imaju u svom sistemu dualan model obrazovanja mogu da imaju sigurnu budućnost.

„Mi ćemo sa ovakvim obrazovanjem biti mnogo ‘žilaviji’ za svaku vrstu pada, nego što smo bili do juče“, poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da je ponosan na mlade ljude koji su u tom sistemu obrazovanja, jer su razumeli šta to donosi, a donosi, kako je istakao, ne samo siguran posao i primanja, već i još dve važne stvari – odgovornost i ozbiljnost.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Uz to, treća stvar je da će ta deca ranije da napuste roditeljski dom, da osnuju svoje porodice, da imaju svoju decu i da imamo generaciju više nego danas, i radnika i stručnjaka iz svih oblasti, dodao je predsednik.

On je istakao i da je, kada se tek upoznao sa sistemom dualnog obrazovanja, razmišljao da li je to stvar navike ili sistema, nečije prirode ili oblika društvene svesti, te da je shvatio da je to, ipak, stvar sistema koji se organizuje.

„Onda shvatite da mi Srbi ni u čemu nismo lošiji od bilo kog drugog, ako uspemo da sprovedemo to. Ali, mi ne priznajemo ni sopstvene rezultate. Ne priznajemo ih ni Novaku Đokoviću, a kako ćemo tek u politici“, konstatovao je Vučić.

Primetio je da je, kada je donošena odluka o uvođenju tog modela u srednje obrazovanje, danima trpeo napade na naslovnim stranama, čak da je polupismen, neznalica, jer ljudi nisu bili spremni na promene.

„A, oni koji ne bi da menjaju ništa, oni su sve znali, ali nam je privreda ostala u kolapsu“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je i veliki Mihailo Petrović Alas, završio fakultet, doktorirao na Sorboni, i tek posle toga stekao majstorski zanat.

„Zato je važno da imamo dualno obrazovanje u srednjim školama, da se i univerzitet tome priključi“, rekao je Vučić.

Ove školske godine 6.100 učenika u dualnom obrazovanju

Ove školske godine u Srbiji je 6.100 učenika uključeno u dualno obrazovanje, u 72 škole na 35 obrazovnih profila i u čak 880 kompanija.

Dualnom obrazovanju danas je posvećena konferencija „Dualno obrazovanje – znanje za budućnost“, kojoj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar prosvete Mladen Šarčević, predsednik PKS Marko Čadež, profesor Švajcarskog ekonomskog instituta pri Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu Ursula Renold, kao i više od 1.500 učesnika.

Dualno obrazovanje čini 10 odsto ukupnog srednjeg stručnog obrazovanja, a dualni profili 16 odsto ukupnog broja profila, dok 18 procenata škola ima dualne profile u svojoj ponudi.

Broj učesnika – učenika, škola i kompanija, kao i dualnih profila iz godine u godinu raste, pa je danas 10 puta veći u odnosu na početak.

Tako se školske 2013/2014. godine 400 učenika školovalo na taj način u 16 škola, na tri obrazovna profila i u 40 kompanija, a prošle godine, 2018/2019, bilo je 4.500 učenika koji se obrazuju za 33 obrazovna profila, u 80 škola u 52 grada i opštine, u oko 600 kompanija.

Danas je i ta brojka značajno veća.

Uvođenje elemenata dualnog obrazovanja u srednje stručno obrazovanje u Srbiji počelo je 2013. godine projektom Nemačke organizacije GIZ „Reforma srednjeg obrazovanja“, a zatim su se pridružili partneri iz Austrije i Švajcarske, svojim projektima, finansijskom i ekspertskom podrškom razvoju tog modela obrazovanja.

Dualno obrazovanje inicirala je Privredna komora Srbije, a puna primena je počela sa Zakonom o dualnom obrazovanju iz novembra 2017. godine.

Taj model obrazovanja ne uvodi se u ceo sistem srednjeg stručnog obrazovanja, već samo u onim područjima rada u kojima postoji potreba privrede za kadrovima i spremnost da se ti kadrovi zaposle.

Među učesnicima današnjeg skupa je i Noel Ginsburg, osnivač „Karijervajz Kolorado“, neprofitne organizacije na čiju inicijativu je uveden sistem dualnog obrazovanja u SAD, koji će podeliti iskustva o udelu i značaju dualnog obrazovanja za održivost poslovanja i ekonomski napredak jedne zemlje.

Konferenciji prisustvuju predstavnici kompanija iz cele Srbije, škola i lokalnih samouprava, strani partneri i predstavnici institucija koje su doprinele i učestvuju u razvoju dualnog obrazovanja.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*