Vučić: Srbija testirala više nego svi u regionu

Фото: Танјуг/Тања Валић

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija sprovela više testova na korona virus nego sve zemlje bivše Jugoslavije, plus Albanije zajedno, i to 428.000.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Vučić je, upitan za kritike iz Hrvatske u vezi prakse testiranja, kazao da nije zainteresovand a odgovara na hrvatsku predizbornu kampanju, pošto se sutra tamo održavaju izbori.

Ukazao je da nema odgvora na ono što je rekao pre par dana da će Srbija krajem sledeće godine preteći Hrvatsku po visini BDP-a, jer na to nema odgovora.

Što se testova tiče kaže da su samo četiri zemlje po pitanju testiranja u odnosu na broj stanovnika, ispred Srbije, a to su Nemačka, Austrija, Švajcarska i Italija.

Preneo je apsolutne brojke testiranja u regionu.

„U Crnoj Gori sprovedneo je 18.000 testova, i to sve brzi testovi, jer nemaju laboratorije za PCR testove. Severna Makedonija pošteno je testirala 64.000, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja iste veličine i uz to članica EU 147.000, Mađarska koja je veća 281.000“, objasnio je on.

Vučić je, na osnovu tih brojeva, upitao „na osnovu čega umiru ljudi, kada nisu testirani“.

Srbija je, ponovio je, pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susedne zemlje.

Ukazao je da je u Hrvatskoj testiranje 215 evra, a kod nas, ako dođete na svoj zahtev, testiranje košta 50 evra, dok je besplatno ako postoje simptomi.

Testovi su koštali državu do sada 50 miliona evra, a imamo još 300.000.

Rekao je da će Srbija pokušati da presitgne po testiranju i Nemačku, Austriju, Italiju i Švajcarsku, koje su po tome ispred nas.

Nema nove pomoći, ugrozila bi stabilnost i stopu javnog duga

Vučić je izjavio da država ne razmatra novi paket mera pomoći privredi zbog korona virusa, jer bi na taj način ugrozila stabilnost i stopu javnog duga.

„Nema, ne može da obezbedi država još para (za pomoć privredi). Ako bude obezbeđivala još više, država će da ugrozi stabilnost i stopu javnog duga, a ja sam obećao narodu da nećemo preći stopu javnog duga 60 odsto u odnosu na BDP, što je Mastriht nivo“, rekao je Vučić.

Vučić je u Batajnici, upitan da li se razmatra novi paket mera privredi i kako komentariše navode sindikata da je privreda ponovo pogođena i da očekuju masovna otpuštanja, rekao da su masovna otpuštanja pojedini mediji najavljivali pre nekoliko meseci, ali da se to nije desilo i da sada u Srbiji ima 6.000 više zaposlenih nego pred početak krize.

„Što se tiče sindikata, ja volim Ljubu Orbovića (predsednika SSSS), on razume državu uvek i razumem potrebu sindikata da uvek štite radnike, i ja sam na strani radnika. Ali država nije ćup iz kojeg možete da uzmete šta hoćete“, rekao je Vučić.

Konstatovao je da je sinoć, gledajući nekoliko dnevnika i vesti po celom regionu, stekao utisak da se komunizam vratio na mala vrata.

„Sve su vesti negativne, da uzmete konopče da se obesite, a drugo je-državo daj plati! Odakle, hoćete da štampamo pare“, upitao je Vučić.

Kaže da je Srbija, i po oceni MMF, najbolje izašla iz finansijske krize, a da sad neki ponovo traže pare.

„Mislite da imamo ćup pa dođete pa uzmete? Nađite takve predsednike, imate takve stručnjake koji su opljačkali zemlju i uvek kažu da država da još para“, rekao je Vučić.

Razmišljamo da napravimo novu bolnicu za sledeći udar

Vučić je izjavio se razgovara o izgradnji nove bolnice, privremene, koja će biti glavna za eventualni sledeći udar virusa korona.

„Ako nas virus ovako bude mučio i ako nas ovako muči tokom leta, ko zna šta će biti na jesen. Sada razgovaramo, pregovaramo da napravimo veliku novu bolnicu, relativno privremenu, da može da traje 30 godina“, rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

Ta bolnica bila bi nalik na onu izgrađenu u VMC Karaburma, u njoj bi bilo 500 do 1.000 ležajeva, za intenzivnu i poluintenzivnu negu.

„Da priključimo respiratote i da to bude glavna bolnica za sledeći udar. Ovako ne možemo da izdržimo, sve bolnice su nam pune“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, svi samo traže, a niko ne pita da li može i imamo li novca.

„Kada se izračuna koliko košta jedan dan u bolnici, lekovi, da vidite da država sve to mora da vadi iz nekih drugih režervi, jer nismo bas sve platili…“, rekao je Vučić, ali i dodao da je Srbija jedina zemlja kojoj MMF nije smanjio projekciju rasta.


Situacija u Novom Pazaru se stabilizuje

Vučić je izjavio da je situacija u Novom Pazaru danas bolja nego juče, i da je stanje delimično stabilizovano.

„Juče je u bolnici bilo 205 osoba, danas 183. Juče je, nažalost, preminulo pet osobe, danas dve osobe“, preneo je Vučić na batajničkom aerodromu.

Predsednik je rekao da se situacija u Novom Pazaru polako stabilizuje.

„Ja sam kriv što nisam ostao u zemlji posle izbora, već sam otišao u Moskvu, Brisel… Da sam ostao, ranije bih i vojsku uključio i manje bi problema bilo u Novom Pazaru“, konstatovao je Vučić.

On je dodao da je vojska odličan posao obavila, kao i svi lekari, koji su pokazali ogromno zalaganje.


Srbija će mnogo više ulagati u ekologiju

Srbija će svakako morati mnogo više novca da ulaže u “zelenu energiju” i ekologiju, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je to rekao u Batajnici odgovarajući na pitanje novinara koliko će Srbiji biti prioitet “zeleni oporavak” i ekološka bezbednost zemlje i njenih građana..

“Svakako ćemo morati da radimo na tome i da mnogo više novca ulažemo u zelenu energiju”, kazao je Vučić.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*