Vučić: Todosijević osuđen zbog iznošenja istine o Račku

Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom pravosnažne presude na dve godine zatvora predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, da je u tom slučaju brutalno prekršeno pravo na slobodno mišljenje i na pravično suđenje i pozvao Evropsku uniju da ukažu Prištini da moraju da se pridržavaju onoga što su potpisali i prihvatili.

„Srbin sa severa Kosova i Metohije, Ivan Todosijević, pravosnažnom presudom osuđen je na dve godine zatvora samo zato što je rekao istinu. Istinu o Račku, istinu o svemu što se zbivalo srpskom narodu”, istakao je Vučić u video snimku objavljenom na instagram profilu „Budućnostsrbije”.

Vučić je ukazao da su Todosijevića osudile albanske sudije, iako su po Briselskom sporazumu morali da mu sude dvojica srpskih i jedan albanski sudija.

„Brutalno i grubo je prekršeno pravo, i na slobodno mišljenje i na pravično suđenje, koje smo potpisali sa Albancima i EU u Briselu. Pozivam Evropljane, Evropsku uniju da pozovu Albance u Prištini i da im kažu da moraju da se pridržavaju onoga što su potpisali i prihvatili”, istakao je Vučić.

Predsednik je pozvao Srbe na Kosmetu da budu jedinstveni i uz Todosijevića.

„Kao što ćemo mi u centralnoj Srbiji biti uz njega, njegovu porodicu i ceo srpski narod na KiM. Živeo naš narod na Kosovu i Metohiji, živela Srbija”, poručio je Vučić.

Apelacioni sud u Prištini pravosnažno je osudio na dve godine zatvora predsednika opštine Zvečan i poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića zbog izjava o Račku.

Tom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Prištini kojom je Todosijević, koji je u to vreme bio ministar administracije i lokalne samouprave, osuđen zbog navodnog „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju”.

Todosijević je o Račku govorio 2019. godine povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja obraćajući se na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju bila „takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak”, prenosi Tanjug.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*