Vučić u sredu u NATO: Sa Stoltenbregom o saradnji, odnosima sa Moskvom, regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u sredu, 15. novembra, sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika.

Tokom posete sedištu NATO u Briselu, srpski predsednik će učestvovati i na sastanku Severnoatlantskog saveta.

Pred Vučićevu posetu diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da između Srbije i Alijanse nema „gorućih pitanja“, te da je reč o sastanku u okviru „kontinuirane saradnje na najvišem nivou“.

Prema procenama u Briselu, očekuje se da će Vučić i Stoltenber da nastave razgovore o daljim zajedničkim izazovima, ali i potencijalima saradnje između NATO i Srbije.

Pored partnerske saradnje Srbije i NATO, očekuje se da će teme razgovora predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO i 29 ambasadora zemalja članica Alijanse biti i situacija u regionu, unutrašnje reforme u Srbiji, kao i odnosi Beograda sa Moskvom.

Očekuje se i da će se konstatovati zadovoljstvo postignutim u okviru četiri tačke koje su dogovorene tokom prethodnog sastanka Vučića i Stoltenberga u Briselu, održanog novembra 2016. godine.

Prva od njih se odnosi na vežbu u organizaciji NATO u cilju priprema za reagovanje u vanrednim situacijama, koja bi 2018. godine trebalo da se održi u Srbiji.

U međuvremenu, Srbija je u saradnji sa NATO radila na podizanju kapaciteta za otklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i dala doprinos u obuci iračkih oficira u oblasti vojne medicine.

Još jedna od tema o kojoj se tada razgovaralo i gde je, prema izvorima Tanjuga u Briselu, postignut napredak jeste normalizacija vazdušnog prostora u regionu, konkretno donjeg sloja vazdušnog saobraćaja iznad Kosova i Metohije, čija će relaksacije dovesti do normalizacije civilnog vazdušnog saobraćaja iznad prostora te pokrajine.

Tokom prethodnog sastanka generalnog sekretara NATO sa Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je ponovio stav da Severnoatlanska alijansa poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

On je tada ocenio da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu.

„Srbija je u srcu Balkana, što je srce Evrope. Ona doprinosi na različite načine regionalnoj i nacionalnoj stabilnosti“, poručio je Stoltenberg.

Predsednik Srbije u više navrata je naglašavao da Srbije jeste i da ostaje vojno neutralna, ali da želi saradnju sa NATO u cilju mira i stabilnosti u regionu, što je, prema Vučićevim rečima, preduslov za dalji ekonomski napredak Srbije.

U delegaciji Srbije pored predsednika Vučića biće i ministra odbrane Aleksandar Vulin, saznaje Tanjug u Briselu.

Danas primio brigadnog generala Čezarea Marinelija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas brigadnog generala Čezarea Marinelija, šefa Vojne kancelarije NATO za vezu.

„Srbija je vojno neutralna zemlja i neće ulaziti u bilo kakve vojne saveze. Kao nezavisna i suverena država, Srbija će sarađivati sa različitim savezima i državama, uključujući i održavanje dobrih odnosa sa Severnoatlantskom alijansom, sa ciljem očuvanja mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu,“ rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić i general Marineli razmotrili su niz konkretnih aktivnosti i mogućnosti koje treba da doprinesu boljem razumevanju između Srbije i NATO, kao i daljoj konkretizaciji saradnje u različitim oblastima.

Tokom sastanka je izraženo očekivanje da će predstojeća poseta srpskog predsednika sedištu NATO, tokom koje će razgovarati sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom i učestvovati na Severnoatlantskom savetu, potvrditi napredak u političkom dijalogu i praktičnoj saradnji Srbije i NATO.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*