Vučić za RTS: Učinili smo sve da Srbija sačuva mir, a da ne izgubi ništa

Bled, 30. avgusta 2020.-Imali smo dobre i korisne razgovore, cini mi se da smo na najbolji moguci nacin razmotrili sta mozemo da ucinimo da unapredimo nase i slovenacke odnose.Za nas je Slovenija vazan partner na evropskom putu, imamo podrsku od gospodina Janeza Janse i na tome sam mu veoma zahvalan. Sutra imam zakazan razgovor sa Angelom Merkel, razgovaracemo o svim vaznim temama, a za nas je sada najvaznija tema KiM" , rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic u izjavi za televiziju Pink. FOTO TANJUG/INSTAGRAM "BUDU1CNOSTSRBIJEAV"/ nr, fotografija niske rezolucije

Predsednik Aleksandar Vučić kaže za RTS da su SAD odškrinule vrata Srbiji i da je prvi put naša zemlja označena kao važan partner. Što se tiče nove vlade, nada se da će biti formirana do kraja meseca i veruje da će u njoj biti značajnih promena. Ističe da bi rast penzija od 1. januara sledeće godine mogao da bude šest odsto, u skladu sa švajcarskim modelom. Najavljuje nove investicije i fabrike u Zaječaru, Aleksincu, Ćupriji, Novom Sadu i Inđiji. Poželeo je uspeh i sreću vladi u Podgorici, ma ko da je formira.

Aleksandar Vučić je, govoreći u intervjuu RTS-u o potpisivanju ekonomskog sporazuma u Vašingtonu, izjavio da Srbija u Sjedinjenim Državama nikada nije imala podršku i da su ta vrata bila zatvorena sve do ovog trenutka.

FOTO TANJUG/INSTAGRAM „BUDU1CNOSTSRBIJEAV“/

„Biće značajnih promena u Vladi“

Predsednik se nada da će se nova Vlada Srbije formirati do kraja meseca, pošto se prethodno izabere i predsednik Skupštine.

Veruje da će biti značajnih promena u svakom smislu i da ima više kandidata. „Vlada će imati teške zadatke pred sobom, i to mora da bude vlada hrabrih ljudi“, istakao je Vučić.

Upitan od čega će zavisiti s kim će SNS napraviti koaliciju, lider te stranke kaže da naprednjaci moraju da rešavaju deo svojih unutrašnjih stvari i da je zadovoljan što imaju većinu novih gradonačelnika i predsednika opština.

„Uvek je dobro da dođe do nove i svežije krvi“, smatra Vučić i kaže da će takvih promena biti i među ministrima.

Naveo je da su građani nezadovoljni zbog bahatih i arogantnih funkcionera i korupcije na različitim nivoima, i poručuje da će protiv toga biti urađeno više nego do sada.

„Tri puta sam se sastao sa potpredsednicima SAD, ali Bela kuća nikada suštinski nije bila otvorena za Srbe“, istakao je Vučić.

Podseća da je Bela kuća bila rezervisana za Albance i druge koji su u poslednjih 30 godina bili protiv Srba, ali ocenjuje da su SAD sada odškrinule ta vrata.

„Naravno da ne mislim da to nije povezano sa drugim pitanjima koja su za njih važna. Svejedno, Srbiji je ukazano poštovanje“, naveo je predsednik.

Istakao je da je Srbija učinila sve da sačuva mir, a da ne izgubi ništa. U sporazumu nema ništa loše po srpski narod, istakao je Vučić, koji je doneo originale sporazuma.

Smatra da će Priština sada ispunjavati sve što je dogovoreno i da neće rizikovati da Amerikanci promene odnos prema njima.

Predsednik se osvrnuo i na intenzivnu diplomatsku aktivnost u protekloj nedelji.

„Kada ste u istoriji Srbije u sedam dana videli da predsednik Srbije bude na važnom prijemu u Beloj kući, da obavi dug, dobar i srdačan razgovor sa predsednikom Ruske Federacije, da razgovara sa Angelom Merkel i to u Briselu na najvišem nivou, da ima razgovore sa Redžepom Tajipom Erdoganom, kao što sam ja imao juče, i da ga sutra čeka razgovor sa Netanijahuom?“, istakao je Vučić.

Navodi da pozicija Srbije nije laka, jer da jeste, Srbija bi mogla da izabere svakoga.

„Želim uspeh i sreću novoj vladi u Podgorici, ko god da je formira“

Predsednik se osvrnuo i na situaciju u Crnoj Gori i poželeo uspeh i sreću novoj vladi, ko god da je formira, jer je, kako je napomenuo, epidemija nanela veliku štetu crnogorskoj ekonomiji.

„Želim da imamo bliže odnose“, istakao je Vučić i poručio Srbima u Crnoj Gori da ćemo uvek biti uz njih.

Povodom najave nove koalicije da neće menjati politiku u pogledu evroatlantskih integracija i statusa Kosova, kaže da nije ni očekivao da povuku priznanje ili izađu iz NATO-a.

„Naši odnosi sa Rusijom su veoma dobri, naši odnosi sa Kinom su veoma dobri, odlični. Ja sam jedan od retkih lidera, sad to mogu da kažem, koji je i pred predsednikom Trampom govorio da imamo pristojne i dobre odnose sa NR Kinom, a moram da kažem da nas je predsednik Tramp primio na veoma srdačan način“, kazao je Vučić.

Govoreći od delu sporazuma iz Vašingtona koji se odnosi na korišćenje 5G mreže, Vučić je istakao da u opremi „Huaveja“, sa kojim je Srbija potpisala ugovor, nema problema.

Predsednik je naveo da u sporazumu nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena.

Dodao je da je sporazum iz Vašingtona napravljen u formi pisma o namerama.

Srbija će prema obavezama iz tog sporazuma, istakao je predsednik, do kraja meseca otvoriti privrednu kancelariju u Jerusalimu i naveo da takvu kancelariju imaju mnoge zemlje, poput Češke i Mađarske.

„Izrael je najveći saveznik Amerike, Amerika je verovatno uticala na različite načine na te odnose između Izraela i Prištine, ali ja nisam želeo da mi to potvrdimo na taj način“, kazao je Vučić.

Mini-Šengen – neće biti granice između Srba

Istakao je značaj mini-Šengena za mir i povećanje životnog standarda.

„Neko je u američkoj administraciji dobro razumeo da je to najbolji način za trajni mir u regionu, ali i najveći interes srpskog naroda“, istakao je predsednik.

Ukazao je da više defakto neće biti granice između Srba, ali ni između Bošnjaka.

Šta će biti sa sporazumom ako Tramp ne pobedi

Na pitanje šta će biti sa sporazumom iz Vašingtona ukoliko Donald Tramp ne pobedi na predstojećim predsedničkim izborima, Vučić je odgovorio da Srbija poštuje svoje obaveze, a da treba videti kako će se ponašati Albanci i da li će Tramp biti ponovo izabran ili ne.

Navodi da je primetio da se protiv američkog predsednika vodi užasna kampanja, koja nema veze sa politikom, a da se ona emituje čak i tokom prenosa utakmica.

„Neće nam priznati ni 0,6 odsto imovine“

Što se tiče pitanja imovine na KiM, ističe da nam pripada 60 odsto, ali da nam „neće priznati ni 0,6 odsto“. „EU uopšte ne želi da se bavi privatnom imovinom“, naveo je Vučić.

„Tramp je u ovom trenutku u zaostatku, ali vratio se značajno i videćemo kako će biti do kraja kampanje“, rekao je predsednik Srbije i dodao da je uveren da će Tramp pobediti na izborima.

Izjavio je da uskoro u Srbiji očekuje Ivanku Tramp, koja je imala važnu ulogu u delu sporazuma koji predviđa pomoć malim i srednjim preduzećima, ali i ženskom preduzetništvu u Srbiji.

„Pričamo o mogućnostima kada američki finansijeri dolaze, jer kada bi došle američke finansijske organizacije – Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) i Korporacija ‘Milenijumski izazov’ (MSN) – i kad ulaze u mikro i mala preduzeća, onda dobijate sredstva pod apsolutno najpovoljnijim kamatnim stopama“, istakao je Vučić.

Polje saradnje i razumevanja između Rusije i Srbije veliko

Vučić je rekao je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom imao odlične i sveobuhvatne razgovore i da je između dve zemlje polje saradnje i razumevanja veliko.

O Hotijevoj izjavi: To se neće dogoditi

Predsednik je istakao da se o „međusobnom priznanju“ ne razgovara.

Povodom današnje izjave kosovskog premijera Avdulaha Hotija, da Priština neće odstupiti od sporazuma o Zajednici srpskih opština, ali će ga primeniti tek po postizanju finalnog dogovora s Beogradom, Vučić je istakao da se to neće dogoditi i da je to rekao najvišim evropskim zvaničnicima.

„Neki su zamislili ne da suštinski reše problem, već misle da je dovoljno da se izvrši pritisak na Srbiju i da će problem biti rešen“, istakao je Vučić.

Upitao je kako to Albanci imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi na Kosovu, kao ni bilo gde drugde, nemaju to pravo.

Vučić kaže da Priština ne može da traži nova priznanja i da se to vrlo jasno čulo od američkih predstavnika.

Rekao je da su mu se i Putin i Lavrov izvinili zbog nesmotrenog gesta portparolke ruskog MIP-a Marije Zaharove.

„Ni predsednik Putin, a ni Lavrov mi se nikada nizašta nisu izvinjavali, ali za Zaharovu jesu“, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, jedan od najmoćnijih ljudi sveta pokazao je pristojnost i rekao da iza toga ne stoji ruska država.

Predsednik je istakao da se po reakciji Rusije vidi koliko Rusije poštuje kako njega lično, tako i Srbiju, i da nije slučajno što je od ruskog predsednika dobio Orden Aleksandra Nevskog.

Što se tiče tačke osam iz vašingtonskog sporazuma o diverzifikaciji energetskih izvora, Vučić je naglasio da Srbija neće kupovati skuplji gas, već za nju najpovoljniji.

„Mi s tim nemamo problem, to je za nas dobro i poželjno, to stvara takmičenje i konkurenciju. Ali da mi od povoljnog ruskog gasa platimo skuplji, to nema smisla“, rekao je Vučić i dodao da je iz te tačke izbačen deo koji je predviđao da Srbija kupuje skuplji „El-En-Dži gas“.

Kada je reč o izgradnji puteva, Vučić je rekao da se u saradnji sa EU radi put Niš–Beloljin i da odatle ostaje još 45 kilometara do administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, kao i da će taj put biti veoma značajan za toplički kraj.

„U Zaječaru se otvara fabrika sa 2.500 radnih mesta“

Predsednik je naveo da će jedna velika kompanija otvoriti fabriku za 2.500 radnih mesta u Zaječaru i da će odluka o tome biti doneta u narednih 10 dana. Najavio je i otvaranje nemačke fabrike u Ćupriji sa 450 radnih mesta.

„‘Magna’ otvara u Aleksincu novih 570 radnih mesta. Pogledajte kako ide po toj liniji Zaječar–Aleksinac–Ćuprija uz Koridor 10“, rekao je Vučić.

Najavio je i dve japanske investicije – jednu u Novom Sadu, a drugu u Inđiji koja je vredna 390 miliona evra.

Govoreći o saradnji sa Američkom razvojnom agencijom, predsednik je dodao da će Srbija dobiti najpovoljnije kamate, kao i da će biti još više američkih kompanija u Srbiji.

„Cena Srbije raste na međunarodnoj finansijskoj pozornici. To se oslikava i u broju svih drugih stranih direktnih investitora. Ako je Američka razvojna agencija tamo, to je veća sigurnost. Ako tamo ulažu Kinezi, Japanci, Nemci, to je dobro mesto za ulaganje. To je ono što je za nas najvažnije“, kazao je Vučić.

Predsednik je naveo da je Srbija na odlaganju plaćanja poreza izgubila 1,15 milijardi evra, ali da je država u sistem ubrizgala 4,28 milijardi evra, zbog čega smo, kako je naveo, jedna od zemalja koja je najviše uložila u privredu proporcionalno broju stanovnika.

Rast penzija mogao bi da bude šest odsto

Predsednik je najavio da bi rast penzija od 1. januara sledeće godine mogao da bude šest odsto, u skladu sa švajcarskim modelom.

„Nabavićemo vakcinu, nemamo politički problem“

Predsednik je najavio da će Srbija nabaviti vakcinu protiv koronavirusa odakle god da je, jer nema politički problem s tim iz koje je zemlje.

„Pregovarali smo do sada za vakcinu sa ‘Astra-Zenekom’, ‘Pficerom’, Kinezima i otvaraju se sada razgovori i sa Rusima. Nemamo politički problem s tim, nabavićemo je odakle god za naše građane“, poručio je Vučić.

„Oni koji danas imaju penziju 30.000, odnosno koji su 2012. godine imali 30.000, s tim povećanjem imaće 39.284 dinara. Veće je za one koji su imali 20.000, njima će penzija biti 27.499 dinara“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je država isplatila i po 100 evra, po četiri i pet hiljada dinara, a da će gledati da penzionere iznenadi jednokratnim uplatama.

Na pitanje odakle novac, predsednik je rekao da novac dolazi iz jake i snažne srpske države.

„Minimalac možda veći za 2.000 dinara“

Predsednik je najavio mogućnost da visina minimalne zarade bude povećana za 2.000 dinara.

„Minimalac je 2012. godine bio 15.600 dinara. Ako uspemo da povećamo za još 2.000, a nadam se da hoćemo, onda je to dvostruko više uvećanje za poslednjih osam godina“, rekao je Vučić.

Objasnio je da će se iznos za koji će se povećati minimalac pokriti kroz neoporezovani deo dohotka i zamolio je poslodavce da to prihvate i da razumeju da država mora da se bori za radnike.

Pred početak gostovanja, ispred zgrade RTS-a okupila se manja grupa građana koja je protestovala protiv politike predsednika Srbije.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*