Vujović: Ekološki protest ispolitizovan u predizborne svrhe

BEOGRAD –

Među ljudima koji su u subotu protestovali bilo je mnogo onih koji brinu za zdraviji vazduh i vodu, ali je bilo i grupa kojima upravljaju propali političari i ovo im je zapravo bila predizborna kampanja, izjavila je jutros ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

„Oni žele da ekologiju predstave kao svoj politički program, ali zaboravljaju da tako kandiduju višedecenijske probleme i da su taj isti Rio Tinto oni doveli u Srbiju, a da pritom nisu imali nijedan rezultat oko zaštite životne sredine“, rekla je Vujović gostujući na TV Prva.

irena, vujovic

Izvor: Vlada Srbije

Odgovarajući na pitanje, na osnovu kojih dozvola države Srbije Rio Tinto transportuje iz Australije probna postrojenja za preradu litijuma, ministarka je navela da su svi papiri koje ova kompanija ima njoj izdati pre njenog ministrovanja i pre mandata ove Vlade Srbije.

Istakla je da su ti papiri izdati 2004, 2008. i ostalih godina, ali pre sadašnje Vlade Srbije.

Istakla je i da se još ne zna ima li štetnog uticaja prerade jadarita na životnu sredinu, da je u toku izrada dokumenta koji je korak pre studije o proceni uticaja na životnu sredinu iz koje će se dobiti odgovor na pitanje o štetnosti.

„Na osnovu tih dokumenata će se donositi odluke a sada je sve još na bazi pretpostavki“, istakla je Vujović.

Govoreći o aktivnostima ministarstva na zaštiti životne sredine navela je da se menjaju kotlovi za grejanje u više gradova kao što su Valjevo, Kosjerić, Novi Pazar, Smederevo, Kragujevac i da bi sledeće grejne sezone vazduh u ovim gradovima trebalo da bude čistiji.

„I kada promenimo gradske toplane, ostaju problemi individualnih ložišta i tu građanima koji žele da zamene svoje kotlarnice a nemaju sredstava za to, pomažemo putem subvencija“, naglasila je Irena Vujović i dodala da se subvencionisanje radi u mnogim gradovima i da će, ako građani budu zainteresovani, ono biti nastavljeno i u drugim mestima.

Istakla je i da je u toku uklanjanje divljih deponija u okviru koga će u ovom mesecu biti očišćeno 500 deponija u 43 grada i opštine.

Kada je reč o upravljanju čvrstim otpadom istakla je da će se u osam regiona graditi regionalni reciklažni centri.

„Već ide prva faza u četiri regiona a to su Sombor, Užice, Nova Varoš i Kalenić u Valjevo, čime će u više od 50 opština upravljanje čvrstim otpadom biti stavljeno pod kontrolu“, navela je ministarka.

Dodala je da početkom sledeće godine počinju tenderi za ove poslove a radovi bi trebalo da krenu sredinom 2022. godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*