Vujović: Procena uticaja na životnu sredinu pa dozvola za litijum

BEOGRAD: Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da borba za radna mesta i bolji standard građana neće ići na štetu očuvanja životne sredine.
irena vujovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vujović je za RTS rekla da će procena uticaja eksploatacije litijuma na životnu sredinu biti transparentna, a da svaka kompanija koja posluje kod nas mora da poštuje zakone naše zemlje.

Kada je reč o projektu „Rio Tinta“ za eksploataciji litijuma u Srbiji, Vujović je istakla da niko neće dobiti dozvolu pre procene uticaja na životnu sredunu.

„Kada procena bude završena, ona će biti transparentna i dostupna javnosti. I struka i pojedinci moći će da iznesu mišljenje i daju sugestije, a svaka kompanija koja posluje mora da poštuje zakone naše zemlje“, naglasila je Vujović.

Ministarka je najavila da će brod-labaratorija „Argus“, koji smo dobili uz pomoć nemačke vlade, uzimati uzorke iz Dunava i Save na teritoriji Beograda i analizirati kvalitet vode.

Kada je reč o lokaciji Bara Reve, gde je bilo predviđeno odlaganje građevinskog otpada, ona je ukazala da ta bara nije zaštićena, da Ministarstvo nije učestvovalo u odabiru lokacije i da je to na lokalnim samoupravama.

„Mora se naći lokacija za odlaganje građevinskog otpada. Ne smemo da dozvolimo divlje deponije i da oni koji ostavljaju otpad na mestima gde to nije dozvoljeno ostanu nekažnjeni“, rekla je Vujović.

Navela je da je Ministarstvo akcenat stavilo na smanjenje aerozagađenja, koje je višedecenijski problem.

„Kada govorimo aerozagađenju, mi smo jasno dali do znanja da krećemo u borbu i već ćemo na početku sledeće grejne sezone videti rezultate konkursa o zameni kotlarnica u 54 lokalne samouprave“, rekla je ministarka Vujović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*