Vuk Radojević otvorio Salon vina Vojvodne u Beogradu

 

 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević otvorio je večeras drugi po redu Salon vina Vojvodine, koji se, uz bogat program, održava u savamalskom prostoru Share Square u Beogradu.

Resorni sekretar je u obraćanju zvanicama, stručnjacima i poznavaocima vina, istakao zadovoljstvo zbog održavanja ove manifestacije, koja po drugi put, na najbolji način promoviše vina Vojvodine, i koja je zbog svog značaja stekla zajedničku podršku i razumevanje pokrajinskih sekretarijata: za poljoprivredu i privredu.

“Prvi salon vina prošle godine imao je 14 izlagača, dok se ove godine ovde predstavlja 25 vinara.Očigledno da je ovo uspešan model za predstavljanje vina iz Vojvodine u Beogradu, a što vinari najbolje prepoznaju i pokazuju kroz svoje učešće”, ukazao je Radojević otvarajući ovu manifestaciju.

Osvrnuvši se na rast vinske industrije i ekspanziju vinogradarstva u Vojvodini, resorni sekretar je naveo da Vojvodina ima 150 registovanih vinarija, i oko pet hiljada hektara vinograda, od kojih je gotovo polovina u Sremu.On je podsetio i da je Pokrajinska vlada, po prvi put, od prošle godine pokrenula mere agrarne politike na nivou Vojvodine, koje finansijski podržavaju vinogradare kroz subvencije za vinogradarsku proizvodnju. Ono što je najznačajnije, uložilo se u najsavremeniju opremu za proizvodnju vina, kako bi ona postala što efikasnija i konkurentnija kako na domaćem, tako i međunarodnom tržištu.

Pored toga zajednički je uložino milion evra u vinarije Vojvodine, i kako je još Radojević rekao za prošlu i ovu godinu potpisano je i 44 ugovora sa isto toliko vinarija. Kako je naveo, izuzetno značajan vid podrške u okviru startap programa, pružen je mladim poljoprivrednicima za započinjanje njihovog agrobiznisa.

Radojević je istako da će se ovakva podrška Sekretarijata nastaviti, i podsetio i na najsavremeniji vinski analizator u vrednosti od 17 miliona dinara, koji je Pokrajina kupila i koji je smešten na oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Cilj je bio da se proizvodnja učini jeftinijom ipoboljša kvalitet domaćih vina.

Radojević je isto tako naveo i značaj doprinosa, koji treba da bude usmeren na brendiranje vinskih regija, u čemu vojvođanski proizvođači mogu računati na stručnu podršku resornih sekretarijata.Čestitajući domaćinima na uspešnoj manifestaciji, poželeo da ona preraste u tradicionalnu i doprinese da nivo vinske kulture u Srbiji iz godine u godinu raste.

U okviru Salona, koji je organizovalo Udruženja vinara Vojvodine, 25 vinarija iz pokrajine predstavilo je svoja vina beogradskoj publici.

Gosti su mogli da probaju favorite iz aktuelnih berbi, kao i nova vina vojvođanskih vinarija, koje su u okviru ovogodišnjeg Salona priredile premijeru svojih novih proizvoda.U sklopu manifestacije, održane su i radionice o belim i crvenim vinima Fruške gore.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*