Vulin: Dojave o bombama su kao korona, s time se mora živeti

EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT
BEOGRAD –

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da se dojave o bombama koje su pristizale prethodnih dana u Beogradu i drugim gradovima nikako ne mogu sprečiti i uporedio je tu situaciju sa koronom, rekavši da se sa time mora živeti.

„Ovo je oblik psihološkog rata, moderni terorizam, zastrašujuće je. Nemoguće je zaustaviti te dojave, a na nama je samo da povećamo preventivu“, rekao je Vulin za TV Prva.

On je rekao da je tokom trajanja košarkaškog Fajnal fora u Beogradu bilo dojava o bombama.

„Da smo poslušali dojave o bombama na Fajnal foru, ne bi ni bio održan. Rukovodstvo F4 je poslušalo naš savet, mi smo radili preventivno, obezbedili dvoranu i to je bilo dovoljno. Nije moguće pregledati stotine, hiljade dojava o bombi u jednom danu. Jedini način da ovo prestane, da ukinemo internet, mobilne, telegrame, pisma… To je možda moguće samo u Severnoj Koreji“, kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, bio je i slučaj da je u jednoj bolnici stigla dojava o bombi, ali da niko nije dva dana otvarao mejl, pa su zvali policiju posle dva dana.

Ministar policije ocenjuje da je u pitanju teroristička pretnja za celu Srbiju.

„Mi nemamo milion obučenih kontradiverzionih policajaca, 500.000 pasa koji će da pregledaju sve te dojave, i nekoliko miliona uređaja za praćenje. Uhapsili smo šest srpskih maloletnika koji su to radili, a kada smo ih pitali zašto su to radili, odgovor je bio „ne znam“. Imali smo i slučajeve psihijatrijskih bolesnika koji su slali pretnje. Ovo je kao korona, to se jednostavno dešava, sa time mora da se živi“, dodao je Vulin.

Ministar policije je rekao da je u brojnim mejlovima o dojavama kao razlog navođeno da su bombe postavljene jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

„Ali, da uvedemo sankcije Rusiji, mislite da pretnje ne bi stigle sa druge strane? U velikim zemljama, Rusiji, Americi… postoji epidemija ovakvih dojava. To je, jednostavno, nešto sa čime morate da živite, a na nama je da uradimo maksimalnu preventivu, ono što je do nas. Ipak, u jednom danu da pregledamo nekoliko hiljada objekata, fizički nije moguće“, istakao je Vulin.

Rusija nas nije bombardovala, nije tražila da priznamo Kosovo i Metohiju

Komentarišući zahteve Zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji, ministar policije Aleksandar Vulin je ukazao na činjenicu da Moskva, za razliku od Zapada, nikada nije bombardovala Srbiju.

„Rusija nas nikad nije bombardovala, nije trazila da priznamo Kosovo… Morate da vodite računa o vašim interesima. Znam, predstavnici velikih sila će reći ‘ne gledajte u prošlost’. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je on državnik, slobodni lider, što je apsolutna istina. Većina lidera u EU su suvereni, kao da vladaju teritorijama, a ne državama“, rekao je Vulin za TV Prva.

On je izrazio divljenje predsedniku Srbije, rekavši da niko drugi ne bi imao tu hrabrost i izdržljivost koju Vučić demonstrira.

„Vučić je bio jasan, rekao je da ćemo voditi računa o sebi, svom obrazu, prošlosti, budućnosti. Ne možemo da zaboravimo da je Rusija sprečila rezoluciju Velike Britanije iz 2015. godine u Ujedinjenim nacijama, da su Srbi genocidan narod. Ne znam odakle predsedniku Vučiću ta hrabrost, niko drugi ne bi imao tu hrabrost i izdržljivost.

Znam lično koliko on trpi, hvala mu na tome“, dodao je Vulin.

Vulin je ponovio da je protiv uvođenja sankcija Rusiji.

„Da li bi uvođenje sankcija Rusiji nešto promenilo u ekonomiji Rusije? Ne bi. Zašto se toliko insistira na tome? Zašto se, onda, ne kaže: ‘Vi, Srbi, ne možete da birate prijatelje, mi ćemo da vam odaberemo’. One ranije pritiske koje sam video u Briselu, to je ništa naspram onoga što se sada dešava prema našoj zemlji“, istakao je Vulin.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*