Vulin: Mađarska za Srbiju važan politički partner

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa mađarskim ministrom odbrane Ištvanom Šimičkom na Balatonu, u Mađarskoj.

Tom prilikom, ministar Vulin je naglasio da Mađarska za Srbiju predstavlja važnog političkog partnera, a intenzivan politički dijalog na svim nivoima na najbolji način odražava iskrenu opredeljenost za razvijanje regionalne saradnje i negovanje prijateljskih odnosa.

Istakao je da su dve zemlje u prethodnom periodu uložile mnogo truda u unapređenje bilateralnih odnosa, koji u ovoj godini beleže 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i koji se danas nalaze na istorijskom vrhuncu.

Ministar Vulin je, kako je saopšteno, zahvalio za kontinuiranu podršku Mađarske u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i podsetio da je saradnja u oblasti odbrane često pokretač unapređenja odnosa u regionu.

Ukazao da je Republika Srbija u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti, a da Ministarstvo odbrane vodi balansiranu politiku i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Sa zadovoljstvom je istakao da je saradnja u oblasti odbrane sa Mađarskom intenzivna i u stalnom usponu, a da krunu saradnje čini zajedničko učešće u misiji UNFICYP u Republici Kipar, što je još jedna potvrda da je Srbija pouzdan partner u očuvanju mira i stabilnosti.

Ministar Šimičko je ponovio podršku politici vojne neutralnosti Republike Srbije, istakavši da je politika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića prepoznata kao vrlo konstruktivna i da na najbolji način štiti interese Srbije.

Ministri su konstatovali da aktuelna migratorna kriza kreira specifičnu situaciju i predstavlja zajednički problem, čije rešenje mora biti postignuto dogovorom EU i celokupne međunarodne zajednice.

Takođe, ministri su se saglasili da zajedničke vojne vežbe daju poseban kvalitet saradnji i doprinose razvoju poverenja i unapređenju dobrosusedskih odnosa, kao i da utiču na dostizanje interoperabilnosti i podizanje nivoa operativnih sposobnosti, zbog čega očekujemo nastavak i proširenje saradnje, kroz povećanje broja pripadnika u postojećim vežbama.

Razmenjeni su stavovi o modalitetima i perspektivama unapređenja saradnje, sa posebnim akcentom na vojnoekonomskoj i vojnotehničkoj saradnji.

Ministar Vulin je obišao vojnu reprezentaciju Republike Srbije koja od 3. do 7. novembra u Mađarskoj učestvuje na „57. Svetskom vojnom prvenstvu u disciplini cross-country“.

Istakao je značaj sporta kao savremene dimenzije aktivnog uspostavljanja međunarodnih vojnih odnosa i sredstvo za promociju i jačanje mira u svetu, međuarmijske saradnje, poverenja i pomirenja kroz sport.

Sportsku ekipu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na ovom međunarodnom vojnom takmičenju, koje se održava od 3. do 7. novembra, činili su, u disciplini „Long cross“ kapetan Blažo Maksimović, vodnik Bojan Dragojlović, desetari Miroslav Marković i Mirko Stanković, i razvodnik Đuro Borbelj, a u disciplini „Women short croš“ poručnik Nevena Jovanović, desetar Nataša Ćulafić i vojni službenik Ivana Petrović.

Najbolje vreme postigli su, u muškoj konkurenciji razvodnik Đuro Borbelj došavši na cilj za 39 minuta i 31 sekundu, a u ženskoj poručnik Nevena Jovanović koja je trku istrčala za 17 minuta i 19 sekundi.

Pod sloganom „Friendship Through Sport“, Međunarodni savet za vojne sportove (CISM) okuplja oružane snage 133 zemalja sveta, na temeljima ideje o uspostavljanju mirnog i bezbednog sveta i misijom da se pripadnici oružanih snaga širom sveta bore i nadmeću na sportskom umesto bojnom polju.

Republika Srbija je 2003. godine primljena kao 127. članica te organizacije, sa ciljem da participira u održivom razvoju svetskog mira i unapređivanju međuarmijske saradnje, poverenja i pomirenja u regionu kroz sport.

Današnjem susretu su prisustvovali i šef Delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM) brigadni general Siniša Radović i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*