Vulin: Vojska će imati više sveštenika

Sistem odbrane nastaviće da razvija versku službu, a u planu je i povećanje broja vojnih sveštenika, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je na Trećem festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru, i u u pratnji pripadnika Vojske Srbije obišao Sabornu crkvu, a zatim se sastao sa episkopom timočkim i arhijerejem nadležnim za rad vojnih sveštenika u Ministarstvu odbrane i Vojsci.

Srbije Ilarionom, saopštilo je ministarstvo.

Vulin je istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije poklanjaju veliku pažnju verskoj službi.

„Sve verske konfesije su kod nas ravnopravne i zastupljene. Sve uživaju veliko poštovanje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Srpska pravoslavna crkva, kao stub našeg naroda i kao neko ko ne samo što čuva duhovnost našeg naroda, već i one tradicije koje su nas učinile velikim i vrednim, jeste jedan od najvažnijih partnera Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“ – rekao je ministar odbrane.

On je naglasio da će sistem odbrane nastaviti da razvija versku službu, da je u planu povećanje broja vojnih sveštenika.

„Kao što Vojska pomaže da steknete nova znanja i iskustva, tako će vam uvek pomoći da u potpunosti razvijete svoj duh i svoju ličnost, jer Vojska upravo za to i služi“ – istakao je ministar vojni i dodao da Vojska Srbije izražava veliko poštovanje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svemu onom što je ona učinila za očuvanje našeg naroda i naše tradicije, dodavši da je siguran da će se saradnja između Vojske i Srpske pravoslavne crkve i dalje razvijati.

Episkop timočki Ilarion naglasio je da je danas obeležen praznik Začeća Svetog Jovana i obeleženo javljanje presvete Bogorodice u Zaječaru 1944. godine, kada je presveta Bogorodica zaštitila grad od bombardovanja, koji se od tada u Zaječaru svečano obeležava.

„Ujedno je danas i završetak Festivala hrišćanske kulture i mi smo počastvovani što su i vojna lica tu, sa ministrom Aleksandrom Vulinom“ – rekao je on naglasivši da će, poput svojih prethodnika, svesrdno raditi na unapređenju saradnje s Vojskom.

Festival hrišćanske kulture održava se od 20. septembra do 6. oktobra u Zaječaru, u organizaciji Eparhije Timočke i uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije.

Ovogodišnji festivalski dani bili su bogati brojnim duhovnim i kulturnim sadržajima – predavanjima eminentnih govornika, koncertima i promocijama novih knjiga savremenih autora. Osim toga, održan je i međunarodni Filmski festival dokumentarno-duhovnog filma. U programskoj ponudi izdvojili su se Dan na Romulijani, otvaranje izložbi slika i fotografija, dečija nedelja, kao i nastupi kulturno-umetničkih društava iz Zaječara i susednih gradova.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*