Vulkan na La Palmi aktivniji nego ikada

MADRID –

Erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma koja traje poslednjih pet nedelja aktivnija je nego ikada, saopštili su danas zvaničnici, nakon što su novi tokovi lave posle delimičnog urušavanja kratera pretili da progutaju prethodno nezahvaćena područja.

Snažna nova reka rastopljenog kamena izbila je iz vulkana Kumbre Vijeha rano jutros, navodi AP. Institut za vulkanologiju Kanarskih ostrva opisao ga je kao „džinovsku fontanu lave“.

„U novoj smo fazi, koja je mnogo intenzivnija“, rekao je istraživac na Institutu Pedro Ernandes za španski javni servis RTVE, prenosi AP.

vulkan,, la, palma,, zemljotres

Izvor: EPA ( MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT)

Erupcija je izbacila oblak vulkanskog pepela visoko iznad ostrva u severozapadnoj Africi, dok su stanovnici gledali u kom pravcu će krenuti novi tok lave.

Brzom evakuacijom do sada su izbegnute žrtve erupcije vulkana, iako je lava potpuno ili delimično uništila više od 2.000 zgrada, uglavnom kuća i pokrila više od 900 hektara uglavnom poljoprivrednog zemljišta.

Oko 7.500 od 85.500 stanovnika sa ostrva bilo je prinuđeno da se evakuiše u poslednjih pet nedelja.

Reke lave koje se kotrljaju niz padinu široke su do skoro tri kilometra, saopštile su vlasti.

Naučnici su prošle nedelje izbrojali više od 800 zemljotresa različite jačine na La Palmi, a većinu njih stanovnici nisu osetili.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*