Za četiri dana u Jemenu poginule 234 osobe

Glasnogovornik Međunarodng komiteta Crvenog križa (ICRC) u Jemenu Adnan Hizam izjavio je kako je u sukobima do kojih je u Sani došlo između Husa i pristalica ubijenog bivšeg predsednika Jemena Alija Abdullaha Saleha ranjeno više od 400 ljudi.

U sukobima do kojih je u Sani, u Jemenu, u poslednja četiri dana došlo između Husa i pristalica ubijenog bivšeg predsednika te zemlje Alija Abdullaha Saleha, poginule su 234 osobe.

Glasnogovornik Međunarodng komiteta Crvenog križa (ICRC) u Jemenu Adnan Hizam saopštio je kako su zabeležili da je u sukobima ranjeno više od 400 ljudi.

Prema njegovim rečima, u područjima u kojima dolazi do sukoba trenutno vlada „napeta tišina“. Pozvao je strane da zaštite civile i da ih drže podalje od sukoba.

Husi su uspeli da zauzmu Salehovu džamiju koja se nalazila pod kontrolom pristalica bivšeg jemenskog predsednika Alija Abdullaha Saleha koji je ubijen u ponedeljak.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat kada su pobunjenici predvođeni šiitskim pokretom Husi i Kongresom, kojeg je vodio svrgnuti predsednik Saleh, zauzeli glavni jemenski grad Sanu, a potom i druge regije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*