Za čistiji i lepši Novi Sad

Na sednici Saveta za zaštitu životne sredine Skupštine Grada Novog Sada  je, uoči obeležavanja 5. jun – Svetskog dana zaštite životne sredine, istaknuto koje mere je Grad preduzeo kako bi se očuvao životni prostor.
d
Foto: Dnevnik.rs

Naglašeno je da su odobrene subvencije za kupovinu bicikala, pokrenuta je akcija unapređenja zelenila, kao i projekat „Oživimo parkove“. Kako je rečeno, u očuvanju i unapređenju životne sredine i naporima da Novi Sad bude čistiji i lepši moraju jednako da učestvuju građani, organizacije i udruženja, ali i javni sektor, pre svega javno-komunalna preduzeća.

Predstavnici „Zelene stolice“ održali su prezentaciju i upoznali članice i članove Saveta sa svojim radom, dosadašnjim aktivnostima i predstojećim planovima. Savet je jednoglasno doneo zaključak po Zakonskim osnovama da u radu Saveta za zaštitu životne sredine i Skupštine Grada učestvuje Radna grupa „Zelena stolica“ i da svojim stručnim radom doprinose donošenju odluka radi ostvarivanja prava pojedinca na život u zdravoj sredini. Radnu grupu čine predstavnici Ekološkog udruženja „Zeleni sad“, Pokret gorana Novog Sada, Odred izviđača „Ivo Lola Ribar“ Novi Sad, Udruženje građana „Zelena dolina“ i Studentska organizacija Univerziteta u Novom Sadu.


Bajsom od Trga republike do Futoga

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, a u sklopu obeležavanja Evropske zelene nedelje EU info kutak Novi Sad, u saradnji sa Eko kurirom, danas organizuje novu biciklističko – edukativnu vožnju, od Novog Sada do Futoga. Polazak je u 10 sati sa Trga republike. Osim priče o muralima koji se nalaze u blizini Dunava, organizovano je i predavanje o značaju zaštite biljnih i životinjskih vrsta koje se nalaze u neposrednoj blizini grada. Predavanje će biti održano na dunavcu u blizini Šodroša. Govoriće koordinatorka Inicijative “Dunavac – Šodroš“ Danijela Stojković, a nakon toga će se vožnja nastaviti do Futoga.


U Zaključku se dalje navodi da se Programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada godišnje obezbeđuje novac radi finansiranja značajnih programa i projekata, koji doprinose zaštiti i unapređenju životne sredine. Savet je, takođe, pozvao organe Grada Novog Sada, javna preduzeća, ustanove i organizacije čiji je osnivač Grad Novi Sad, kao i udruženja na teritoriji Novog Sada koja se bave zaštitom i unapređenjem životne sredine da, uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, svojim aktivnostima obeleže 5. jun – Svetski dan zaštite životne sredine. Tako će se javnosti približiti značaj zaštite i unapređenja životne sredine.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*