Za Hram Svetog Save iz rezervi izdvojeno 1,2 milijarde dinara

Vlada Srbije izdvojila je iz budžetskih rezervi 1,2 milijarde dinara na ime dotacije za obnovu Hrama Svetog Save, piše „Blic“ pozivajući se na neimenovani izvor iz vlade.

Izvor lista kaže da je odluka o izdvajanju tih sredstava doneta na poslednjoj sednici Vlade, jer je zaključeno da kasni dinamika mnogih obećanih para, a da radovi i troškovi dolaze na naplatu. Tako će, kako navodi list, svi građani Srbije finansirati jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu, čija gradnja je počela još davne 1936. godine i još nije završena.

Hram je zvanično otvoren 2004. godine, ali njegova unutrašnjost nije završena zbog čega je i formirano društvo za njegovo podizanje, u kojem su pored predstavnika crkve i ugledni srpski privrednici, ali i predstavnici države.

Upravo to društvo je zaključilo na svojoj prošlogodišnjoj skupštini, kojoj je predsedavao tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, da je za završetak gradnje potrebno prikupiti još oko 19 miliona evra. Od tog novca, kompanija „Gaspromnjeft“ je obezbedila četiri miliona i taj novac je namenjen za mozaik na kupoli zdanja. Tada je zaključeno da će se ostalih 15 miliona evra obezbediti donacijama članova društva, Vlade Srbije, ali i prilozima građana i vernika.

„Planirano je da se svi radovi na završetku Hrama završe do 2021. godine. Istovremeno, osnovni radovi na oslikavanju celog Hrama trebalo bi da budu završeni do 2019. godine, kada Srpska pravoslavna crkva obeležava 800 godina autokefalnosti. Dinamika radova ide u skladu sa predviđenim terminima, međutim kasni obećana pomoć mnogih srpskih privrednika i kompanija, koje su najavile bogate donacije, a od njih uglavnom nema ni traga ni glasa. Pored toga i vernici i građani posle nekih afera vezanih za crkveni novac, sve manje ostavljaju priloge pa ni crkva nema mogućnosti da značajnije sume ulaže u projekat. Pošto je Hram Svetog Save proglašen za objekat od javnog interesa i najveće važnosti, država je iz budžetskih rezervi izdvojila novac, kako se ne bi kasnilo sa radovima“, objašnjava izvor „Blica“.

On dodaje da je pored ovog novca Vlada Srbije i putem poštanskih maraka obezbedila dodatna sredstva. Od 2011. godine štampaju se i poštanske marke ‘Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save’, a kako navodi izvor, po tom osnovu u 2016. godini prikupljeno je oko 74 miliona dinara.

Navodi da će novac iz budžetskih rezervi biti prebačen na račun Sekretarijata Vlade, kao dotacija nevladinim organizacijama, a odatle na račun SPC.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*