Za napad na izvršitelja ili notara od danas višegodišnje kazne zatvora

Foto: 021.rs.

Od danas, 1. decembra, na snazi je izmenjeni Krivični zakonik koji, između ostalog, donosi i novo krivično delo „napad na advokata“, kao i povećane kazne za napad na službeno lice koje je na dužnosti.

Foto: 021.rs.

 

Uvreda upućena policajcu ili vojniku na dužnosti, ometanje inspektora u kontroli ili napad na javnog beležnika, tužioca ili sudiju, koštaće skuplje sve koji se na to usude od 1. decembra. Boljoj pravnoj zaštiti službenih lica naročito se raduju narodu neomiljeni izvršitelji, prenosi RTS.
„To daje neku veću sigurnost da ja znam da sam potpuno zaštićena kada izađem na teren. Imali smo do sada različite organizacije koje provociraju, verbalno napadaju, psuju, vređaju, šikaniraju, na različite načine nas ponižavaju“, kaže Snežana Petrović iz Komore javnih izvršitelja.
Ne bi smelo da bude ni obrnuto. Status koji uživaju službena lica ne daje im za pravo da se prema građanima ophode neprimereno.
„Postoji mogućnost da se počinilac krivičnog dela na štetu službenog lica oslobodi kazne ukoliko je bio izazvan nezakonitim ili grubim ponašenjem službenog lica. Osim toga, službeno lice takođe može krivično odgovarati“, navodi Snežana Bjelogrlić, predsednica Društva sudija Srbije.
U službena lica, međutim, nisu ušle profesije koje su prethodnih godina ukazivale da su zbog učestalih napada ugrožene. Taj status nisu dobili lekari, advokati, novinari, prosvetni i socijalni radnici.
Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže da spisak službenih lica nije proširen, ali da sada postoji profesija od javnog značaja. Navodi da su novinari tipični predstavnici profesije od javnog značaja, a pojedine kategorije koje obavljaju poslove od javnog značaja dobijaju strožu zaštitu prema Krivičnom zakoniku.
Ko bude proglašen krivim za pretnju ili napad na službeno lice, iza rešetaka će provesti najviše pet godina. Ako službeno lice lakše povredi, u zatvoru će provesti između dve i osam godina, dok je za nanošenje teških telesnih povreda najveća kazna 12 godina zatvora.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*