Za preduzetništvo važni garancijski fondovi

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je na regionalnoj konferenciji o porodičnom preduzetništvu Srbije, BiH i Crne Gore na Jahorini ukazao na značaj osnivanja garancijskih fondova za poljoprivredu, ali i za preduzetništvo u celini.

„U proseku od 10 startapova uspeju tri – ne postoji zemlja u kojoj svaki startap koji se pokrene uspeva. To je pokazatelj da je neophodna aktivna komunikacija države sa preduzetnicima“, rekao je Nedimović na konferenciji, koja je održana 29. i 30 novembra pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Razvojne agencije Srbije.

Učesnici konferencije su se saglasili da je potrebno omogućiti povoljan poslovni ambijent -smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, posebno za početnike u prvim godina poslovanja na svim nivoima, od lokalnog do državnog, saopštilo je udruženje Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar“.

Takođe, da je potrebno da država uspostavi jasna pravila i jednak tretman svih učesnika na tržištu, kao i edukaciju na svim nivoima, zatim olakšati pristup povoljnim izvorima finansiranja od strane poslovnih i investicionih banaka, fondova, posebno kada su u pitanju krediti i državne subvencije.

Neophodna su i nova rešenja i programi edukacija u obrazovnom sistemu kako bi se prevazisao jedan od najvecih problema – nedostatak kvalitetnih kadrova.

Pokrenuta je inicijativa Republike Srpske da se naredna regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu sledeće godine proširi većim brojem zemalja regiona.

Učesnici su saglasni i da bi turizam i usluge trebalo da budu izvozna grana.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Nenad Ivanišević rekao je da Vlada Srbije stvara povoljno poslovno okruženje za privatan biznis.

„Nastavićemo da stvaramo povoljno okruženje, da ostvarujemo napredak. Za preduzetništvo je svakako važno regionalno povezivanje – Srbija jeste regionalni lider i spremna je da se povezuje sa regionalnim privrednim društvima, ali i na nivou države“, rekao je Ivanišević.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*