Vlada usvojila više predloga zakona

Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Vlada Republike Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o igrama na sreću, kojim se ova oblast usaglašava sa evropskim, odnosno međunarodnim standardima. Donošenjem novog zakona stvoriće se neophodni uslovi za uvođenje naprednijeg sistema nadzora, obezbediti efikasnije prikupljanje budžetskih prihoda i smanjenje sive ekonomije, postići veći stepen društvene odgovornosti priređivača igara na sreću i unaprediti zakonski okvir za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Kako bi se ostvarili navedeni ciljevi, nužno je uspostavljanje elektronskog sistema nadzora i praćenje prometa priređivača igara na sreću u realnom vremenu, kao i mogućnost elektronske razmene podataka priređivača i softverskog rešenja Uprave za igre na sreću.

Foto: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

 

Za lečenje obolelih od retkih bolesti vlada je za 2020. godinu obezbedila sredstva u iznosu od 2.400.000.000 dinara. Navedena sredstva biće upotrebljena za lečenje obolelih koji se već nalaze na terapiji, kao i za lekove namenjene pacijentima koji započinju terapiju, a za koje je Republička stručna komisija za retke bolesti donela odluku da je njihovo lečenje neophodno i prioritetno.

 

Na današnjoj sednici utvrđen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, a jedna od najvažnijih izmena podrazumeva da, ukoliko građanin izgubi ličnu kartu ili mu je neko ukrade, više ne plaća taksu za oglašavanje u Službenom glasniku Republike Srbije, već nadležni organ, odnosno MUP, rešenje o proglašenju lične karte nevažećom, oglašava na svojoj zvaničnoj veb prezentaciji.

 

Članovi vlade usvojili su Uredbu o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina. Polazna osnova za usvajanje ovog dokumenta jeste da ova priznanja steknu samo najzaslužniji koji su dali vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, time, što će se veća odgovornost staviti na predlagača. To će u ovom slučaju biti samo reprezantativna udruženja u kulturi, odnosno nacionalni saveti nacionalnih manjina. Za ove namene, vlada je obezbedila 224 miliona dinara za 2020. godinu.

 

Na današnjoj sednici doneta je odluka da status spomenika kulture dobiju Državna hipotekarna banka u Valjevu, Crkva Vaznesenja u Zminjaku i Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Oridu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*