Za više od 90 odsto posetilaca Kaleidoskop kulture odličan

NOVI SAD: Četvrti Kaleidoskop kulture, koji je u Novom Sadu održan od 2. septembra do 8. oktobra, iz godine u godinu dobija sve bolje ocene publike, što ukazuje na napredak u organizaciji i viši nivo kvaliteta održanih događaja, a pokazuje evaluacija na kojoj svake godine radi nezavisni tim evaluatora Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Korzo Kaleidoskop/S. Susnjevic
Foto: S. Šušnjević

Tokom trajanja Kaleidoskopa kulture, nezavisni tim evaluatora anketirao je posetioce čije su pohvale, sugestije i kritike glavne smernice za formiranje i realizaciju događaja naredne godine. Poslednja analiza pokazuje da su upravo te smernice dovele do ocene da su program, događaji i elementi organizacije ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture bolje prilagođeni različitim polovima, kao i starosnim i obrazovnim kategorijama u odnosu na prethodne tri godine.

Čak 93, 8 odsto ispitanika ocenilo je događaje i programe kao veoma dobre i odlične, što je više nego prethodnih godina, a gotovo 90 odsto njih smatra da je događaj ispunio njihova očekivanja. Čak 94, 2 odsto ispitanika posetilo bi slične kulturne događaje u budućnosti, dok bi 95, 2 odsto ispitanika preporučilo ove događaje poznanicima i prijateljima. Većina ispitanika smatra da su ciljevi događaja ispunjeni i da su događaji veoma dobro i odlično organizovani, dok njih 88, 5 odsto ocenjuje događaje kao korisne.

Foto: Ilustracija

Istraživanje posetilaca kulturnih događaja i programa u okviru Kaleidoskopa kulture izvršeno je na uzorku od ukupno sedam događaja različitog karaktera, a istraživanje je izvršeno na uzorku od 435 posetilaca.

Procene su da je ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji već četiri godine, uz eminentna domaća, regionalna i evropska imena iz sveta umetnosti, najrelevantnije organizacije i institucije kulture, podiže produkcijske kapacitete po ugledu na svetske manifestacije, posetilo više od 16 hiljada ljudi, tokom pet nedelja kroz koje su se smenjivale različite vrste umetnosti: arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna i primenjena. Najposećeniji su bili programi na četvorodnevnom otvaranju u Kreativnom distriktu, kao i tradicionalni Korzo, koncert klasične muzike na jednom od glavnih gradskih bulevara, koji je ove godine obeležio nastup svetskih umetnika – violiniste Stefana Milenkovića i dirigenta Aleksandra Markovića. Upravo je ceremoniju otvaranja i Korzo publika imala priliku da isprati i putem prenosa na pokrajinskom javnom servisu – Radio-televiziji Vojvodine, gde se beleži gledanost od 28 hiljada.

Zasnovan na kulturi zajedništva, Kaleidoskop kulture, kao celogodišnji projekat, okuplja institucije, organizacije, umetnike, građane, ali i druge partnere ključne za realizaciju, pa je tako ove godine bilo više od 20 partnera među kojima su i Ambasada SAD, Ambasada Slovenije, Ambasada Poljske, Ambasada Belgije, Ars Elektronika, Francuski institut u Srbiji, EUNIC klaster, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Institut Gete, DDOR osiguranje i drugi, kao i više od 40 medijskih partnera.

Kaleidoskop kulture jedan je od osam programih lukova koji čine programski koncept projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i koji će biti hronološki realizovan tokom cele 2022. godine. Naredni Kaleidoskop kulture biće održan od 1. septembra do 7. oktobra 2022. godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*