Za vozačku dozvolu od nove godine blizu 100.000 dinara

Foto: Dnevnik (arhiva)

NOVI SAD: Cena polaganja vozačkog ispita za dozvolu B kategorije u novosadskim auto-školama od 1. januara trebalo bi da poraste oko 10.000 dinara.

Foto: Dnevnik (arhiva)

Uz prijavu ispita, lekarsko uverenje, te polaganje prve pomoći, od Nove godine budući vozači će za obuku izdvajati blizu 100.000 dinara. To je za „Dnevnik” potvrdio predsednik Udruženja auto-škola Milan Mudrinić, objašnjavajući da je do poskupljenja došlo zbog veće cene energenata, rada, poreza i doprinosa, koje su im nametnute. Kako se ranije pisalo, do poskupljenja je trebalo da dođe još prošle godine zbog obaveza auto-škola koje im je doneo novi Pravilnik o bezbednosti u saobraćaju. Između ostalog, trebalo je da svaka od njih u vlasništvu ili zakupu ima svoj poligon, te da izgradi uspon za kretanje vozila pod ručnom kočnicom.

Istim pravilnikom poligon za polaganje praktičnog dela vožnje kod Najlon pijace u Novom Sadu nije zadovoljavao propise. Međutim, kako saznajemo, taj poligon, koji trenutno koristi i više od 30 novosadskih auto-škola, dorađen je i sada zadovoljava potrebe važećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Pitanje je šta će biti kada ponovo bude izašao novi pravilnik, a trenutno radna grupa piše novi Zakon bezbednosti saobraćaja i još uvek ne znamo kako će to izgledati, ali očekujemo da će opet biti kojekakvih problema u vezi s poligonom, kazao je za „Dnevnik” Milan Mudrinić.

Kako je dodao, od 2012. godine, kada je napravljen rez u auto-školama i kada se prešlo na sasvim novi sistem rada, postavljeni su visoki standardi po pitanju obuke vozača i novi zahtevi, posebno u vezi s poligonima.

Do sada se stalno nešto odgađalo, a poslednje pomeranje bilo je prošle godine u oktobru, kaže naš sagovornik.

Mudrinić je dodao da je u radnoj verziji izmena pomenutog zakona u članu sedam bilo definisano da je lokalna samouprava dužna da obezbedi poligon za početnu obuku vozača, ali da je ta odluka promenjena. Naglasio je da imaju dobru saradnju s Upravom za saobraćaj, te da im izlaze u susret koliko mogu. Ipak, dodao je Mudrinić, zbog većeg broja kandidata, bilo bi dobro da im se omogući još jedna površina u drugom delu grada, koju bi koristile samo auto-škole.

Foto: Slobodan Susnjevic
S više ispitivača u MUP-u, manje čekanja

Milan Mudrinić je za naš list naveo da se višegodišnji problem nedovoljnog broja ispitivača za potrebe vozačkih ispita u Novom Sadu polako rešava od septembra, budući da ih je donedavno bilo tek šestoro, a trenutno ih je 14. Dodao je i da se u MUP-u očekuje da bude primljeno još njih nekoliko. To će, kako je naglasio, dodatno smanjiti liste čekanja na polaganje praktičnog dela vozačkog ispita.


Znamo svi koliko se Novi Sad proširio i koji je intenzitet saobraćaja u gradu pa su nam stoga početni časovi problematični, objasnio je predsednik Udruženja auto-škola.

Po njegovim rečima, kada je grad bio mnogo manji, oni su mogli da odu na obod grada i tu u uličicama vežbaju s kandidatima.

Sada je to dosta kompikovano i fali nam još jedna površina. Poligon kod Najlona za ispite ne možemo da koristimo petkom, subotom i nedeljom zbog aktivnosti s pijace i parkinga, koji je tada potreban građanima. Određene auto-škole koriste jedan poligon na Limanu. On zadovljava uslove za održavanje ispita. Na njemu kandidat može naučiti samo da se pripremi za ispit i ništa više. Na dužini od 52 metra ne možeš ni da ubrzaš, ni da ubaciš u treću brzinu, već samo da uvežbavaš zakonske radnje koje se izvode nizbrdo. I te auto-škole imaju problem s početnom obukom, poručuje Mudrinić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*