Zacrtani ciljevi u 2017. godini ostvareni

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je „Srni“ da je u ovoj godini ministarstvo koje predvodi ispunilo program rada i da su potpisani značajni ugovori, među kojima i o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane /TE/ „Gacko dva“ čija je vrednost procenjena na više od milijardu KM.

„Ostvarili smo sve za šta smo smatrali da je od značaja za politiku Vlade Republike Srpske. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, koje pokriva najveći deo privrednog sektora, je u tom smislu dalo doprinos“, rekao je Đokić.

On je istakao da je u ovoj godini bilo važno da Ministarstvo sarađuje sa socijalnim partnerima – Unijom udruženja poslodvaca, Privrednom komorom i Savezom sindikata Republike Srpske, s ciljem podizanja nivoa industrijske proizvodnje.

„U podizanju nivoa industrijske proizvodnje ostvarili smo vidljive rezultate, čime doprinosimo povećanju bruto domaćeg prozvoda. Razvijamo i interes stranih investitora prema Srpskoj, a podstičemo, pomažemo i podržavamo domaće privrednike i investitore“, dodao je Đokić.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini se intenzivno radilo na realizaciji strateških planova izgradnje velikih energetskih objekata, prenele su „Nezavisne novine“.

„To se odnosi na izgradnju TE „Gacko dva“, hidroelektrana „Dabar“ i „Buk Bijela“. Očekujemo da ćemo u narednoj godini imati konkretnu realizaciju brojnih aktivnosti koje će se odnositi na ove projekte“, kaže Đokić.

On je naveo da su, nakon gasifikacije, stvoreni bolji uslovi za rad Rafinerije nafte u Brodu.

Đokić je podsetio da su vršilac dužnosti direktora banjalučkog preduzeća „Gas-Res“ Slobodan Puhalac i predsednik Upravnog odbora ruskog preduzeća „Gasprom SPG Tehnologije“ Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali juče sporazum i pismo namere o formiranju zajedničkog preduzeća, što je od ogromnog značaja jer će biti obezbeđena energetska sigurnost.

On je podsetio da su oblasti rudarstva u ovoj godini uvedeni novi koncesionari, te povećan obim sredstava.

„Ovo je rezultat rada svih mojih saradnika u Ministarstvu, ali i razumevanja Vlade Republike Srpske“, zaključio je Đokić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*