Zajednička prošlost zemalja i regiona u Podunavlju pokretač razvoja međusobne kulturne saradnje

POKRAJINSKA VLADA

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević primila je danas direktora Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, koji je ujedno i ataše za kulturu Ambasade Republike Austrije u Republici Srbiji Adrijena Fajksa (Adrien Feix).

Razgovaralo se o nastavku i intenziviranju saradnje u sferi kulture između Autonomne pokrajine Vojvodine i saveznih država Republike Austrije.

POKRAJINSKA VLADA

Miloševićeva je izrazila zadovoljstvo što je na inicijativu atašea Fajksa upriličen ovaj sastanak neposredno nakon što je AP Vojvodina preuzela predsedavanje Zajednicom podunavskih regija za 2020. i 2021. godinu.

„To je prilika za sve regione u Podunavlju, a posebno za Vojvodinu, da prikažu sopstvene ekonomske, ali i kulturne potencijale. Pokrajina je osnivač 12 značajnih kulturnih institucija, a vodi brigu i o medijima na svojoj teritoriji, što je dobra preporuka za nastavak uspešne saradnje sa svim austrijskim regijama, odnosno saveznim državama“, rekla je Dragana Milošević.

Ona je dodala da je međusobna saradnja Vojvodine i austrijskih regija tradicionalno na zavidnom nivou, zahvaljujući dobrim odnosima između Republike Austrije i Republike Srbije. Kao primer nastojanja da se ta saradnja unapredi, Miloševićeva je navela dogovorena gostovanja baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta u Sankt Peltenu u Donjoj Austriji i Evropskog baleta („Europa Ballett“) iz tog grada u Novom Sadu.

Ona je predložila da se potpišu protokoli o saradnji kulturnih institucija, a kao primer zajedničkog rada istakla je IPA projekat između Mađarske i Srbije – odnosno Vojvodine – „Dunavski put vina“, čiji je cilj negovanje zajedničke tradicije i kulturnog nasleđa, a kome je nemerljivo doprinela i Austrija.

Adrijen Fajks se složio s konstatacijom da je saradnja između Vojvodine i austrijskih saveznih država odlična, istakavši potrebu da se intenziviraju institucionalni kontakti i kulturna razmena, pri čemu i Ambasada i Austrijski kulturni forum u Beogradu nude svoje usluge.

On je istakao da je zadovoljan saradnjom pokrajinskih organa i organa lokalnih samouprava u Vojvodini sa kulturnim institucijama manjina, što svakako predstavlja dobar primer iz kojega i njegova zemlja može mnogo da nauči o uzajamnom uvažavanju i negovanju zajedničke tradicije. Kako je naveo, Vlada Austrije podržava otvaranje autobuskih linija između dveju evropskih prestonica kulture za 2021. godinu – Temišvara i Novog Sada.

Sagovornici su se složili da ima još mnogo prostora za razvoj saradnje u turizmu, kulturi i umetnosti, gde je svaka strana u prilici da nešto nauči iz pozitivnih iskustava drugih, ali i da ponudi sopstvena dobra rešenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*