Zajednički apel trojice hrišćanskih sveštenika o klimatskim promenama

(foto Piksabej)

RIM– Vrhovni poglavar Katoličke crkve, papa Franja, poglavar Engleske crkve, nadbiskup kenterberijski Džastin Velbi i duhovni vođa pravoslavnih hrišćana, patrijarh Vartolomej, uputili su danas zajednički apel delegatima na predstojećem samitu o klimatskim promenama da „slušaju vapaj zemlje” i žrtvuju se, kako bi se spasila planeta.

U svom prvom zajedničkom saopštenju, trojica hrišćanskih sveštenika naveli su da je pandemija korona virusa dala političkim liderima priliku da preispitaju globalnu ekonomiju i učine je održivijom, prenosi agencija AP.

„Moramo da odlučimo kakav svet želimo da ostavimo budućim generacijama”, rekli su oni.

Kako se navodi u saopštenju, trojica hrišćanskih sveštenika su takođe primetili da postoji veliki problem sa klimatskim promenama i da ta pretnja nije daleka, prenosi Tanjug.

„Ekstremne vremenske prilike i prirodne katastrofe poslednjih meseci ponovo nam otkrivaju velikom snagom i uz veliku ljudsku cenu da klimatske promene nisu samo budući izazov, već trenutno i hitno pitanje preživljavanja”, istakli su papa Franja, kenterberijski Džastin Velbi i duhovni vođa pravoslavnih hrišćana, patrijarh Vartolomej.

U saopštenju se daje na važnosti predstojećem samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, na kojem se očekuje da će papa Franja lično prisustvovati.

Konferencija, poznata kao COP26, zakazana je za početak novembra u Glazgovu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*