Zakon o slobodi veroispovesti usvojen, poslanici DF-a privedeni posle incidenata

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su rano jutros Zakon o slobodi veroispovesti nakon teškog incidenta – poslanici Demokratskog fronta (DF) kako bi sprečili da se zakon usvoji u pojedinostima, zaletali su da se biju sa poslanicima vladajuće koalicije, gađali ih flašama, čašama, čupali su mikrofone i pokušali da bace suzavac u plenarnu salu.

Foto: BETAPHOTO/SKUPSTINA CRNE GORE/IGOR SLJIVANCANIN/MO

Poslanici DF su tokom rasprave o zakonu pozvali na sukobe, a pošto su poslanici vladajuće većine odbili amandmane Mitropolije crnogorsko-primorske na zakon, izazvali teške incidente u Skupštini.

Zbog toga su privedeni u policiju, a predsednik Skupštine Ivan Brajović im je izrekao meru zabrane prisustva sednici u narednih 15 dana.

Nakon hapšenja, poslanici vladajuće većine i opozicione SDP su usvojili zakon.

Premijer Duško Marković koji je tokom celodnevne rasprave u Skupštini sa poslanicima „branio“ vladina rešenja, je rano jutros , posle usvajanja zakona, osudio ponašanje poslanika DF-a i poručio da „ne očekuje radikalizaciju situacije“ u zemlji.

„Osuđujem ovaj čin, on je neprimjeren i neodgovoran prema drugim poslanicima i neodgovoran prema građanima Crne Gore, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se ovo više nikada neće ponoviti“, kazao je Marković.

Saobraćaj normalizovan

Saobraćaj u Podgorici je jutros normalizovan, nakon celodnevne blokade grada zbog nenajavljenih protesta protivnika Zakona o slobodi veroispovesti koji je rano jutros usvojen uz povišene tenzije, incidente i privođenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF).

Policija je deblokirala ulazne i izlazne saobraćajnice ka Podgorici i iz nje, koje su juče u znak protesta, a na poziv DF-a blokirale pristalice tog saveza. Policija je privela oko 20 ljudi zbog blokade saobraćaja, izvestili su mediji u četvrtak.

U policiji, po navodima medija i dalje traje saslušanje 18 poslanika DF-a uhapšenih posle sinoćnjeg incidenta u Skupštini Crne Gore, uoči izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Čeka se reakcija Mitropolije crnogorsko-primorske

U gradu je mirno, a sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i nekoliko stotina pristalica te crkve koji su se od juče u znak protesta okupili na jednoj od glavnih gradskih saobraćajnica, razišli su se rano jutros pošto je Skupština izglasala zakon.

Za sada nije poznato kakvi bi mogli biti potezi Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) SPC i da li će biti novih okupljanja.

U saopštenju objavljenom jutros mitropolija svu „odgovornost za posledice donošenja Zakona o slobodi veroispovesti“ pripisuje poslanicima koji su glasali za njegovo usvajanje, Vladi, koja ga je predložila, i predsedniku Crne GoreMilu Đukanoviću.

„Svu odgovornost za posledice donošenja ovakvog Zakona snose direktno poslanici, Vlada, predsednik Crne Gore… naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene deobe i mržnju i uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra doneti ne može. Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji“, saopšteno je iz MCP.

Mitropolija zakon smatra „diskriminatornim i neustavnim“.

Navodi da je odbijanjem njenih amandmana i usvajanjem zakona „potvrđena sumnja“ te crkve o „otimačini“ imovine Pravoslavne crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsjednik te partije i predsednik Crne Gore – stvaranju/“obnovi“ nove, državne, podobne i poslušne režimu „autokefalne crnogorske pravoslavne crkve“.

Jovanović (DSS): Poslanici DF spasili čast Crne Gore

Član Predsedništva Pokreta Metla 2020 i predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović rekao je danas da su „poslanici Demokratskog fronta (DF), koji su noćas uhapšeni, spasili čast Crne Gore“.

„Poslanici DF – Andrija Mandić, Slaven Radunović, Milan Knežević i svi drugi, su muški i časno govorili i bore se za srpsku crkvu i čast. Milo Đukanović će platiti cenu svog antisrpskog delovanja, ovako ili onako“, kazao je Jovanović gostujući na televiziji Hepi.

On je dodao da je „potpuno ludilo“ da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori danas mora da dokazuje da su njeni hramovi „oni koje su gradili Nemanjići“.

„Vlast u Crnoj Gori se godinama unazad antisprski ponaša. Ovaj zakon je uvertira, predvorđe za otimanje hramova SPC. Ne možete toliko da falsifikujete istoriju, jezik“, istakao je lider DSS-a.

IZVOR : DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*