Započet postupak za razrešenje specijalne tužiteljke Katice Janeve

Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Savet državnih tužilaca Severne Makedonije jednoglasno je danas odlučio da počne posptupak za razrešenje specijalne tužilteljke Katice Janeve, koja je osumnjičena u aferi „Reket“.

 Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Predsednik Saveta tužilaca Kole Šterjev je najavio da će izveštaj za predlog sa osnovama za razrešenje Janeve najkasnije sutra biti poslat u parlament.

On je rekao novinarima da će izveštaj o pokretanju postupka za razrešenje neće biti opširan, jer zbog istrage neće moći da se iznesu sve činjenice, ali da će on sadržati dovoljno izjava i podataka da poslanici „imaju na uvid fizičko stanje“.

„Jednoglasno smo doneli odluku za pokretanje postupka za razrešavanje Janeve sa devet glasova za. Izveštaj parlmentu će da sadrži dovoljno podataka koje zakon trži da postupak može da počne“, rekao je predsednik Saveta tužilaca Kole Šterjev novinarima.

Nakon što taj izveštaj bude razmatran na sednicama nadležnih odbora, i uz saglasnost četiri najveće parmentarne partije, polasnici bi uz „badinterovu većunu“ trebalo na plenarnoj sednici da utvrde predlog za razrešenje i da ga vrate Savetu državnih tužilaca koji donosi finalnu odluku.

Odluka za pokretanje postupka razrešenja je, prema rečima Šterjeva, doneta na osnovu obimnog matarijala iz slučaja „Reket“ u kojem je Janeva osumnjičena da je biznismenu Jordanu Kamčevu u zamenu za novac olakšavala položaj u istrazi slučaja „Imperija“ koju protiv njega vodu Specijano tužilaštvo.

Pored specijalne tužiteljke Janeve u istrazi slučaja „Reket“ za iznudu 1,5 miliona evra od Kamčeva za bolji tretman u istrazi slučaja „Imperija“ osumnjičeni su i čelnik kablovske televizije 1TV Bojan Jovanovski, poznat pod estradnim imenom Boki 13 i  skopski biznismen Zoran Milevski.

Predistražni postupak u tom slučaju se vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski, dok im se Janeva u pritvoru u istražnom zatvoru „Skoplje“ priključila 21. avgusta.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*