Zaštita Fajzer i Astrazeneka vakcina opada protiv delta soja u roku od 3 meseca

VakcinaTanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Zdravstvena studija u Velikoj Britaniji pokazala je da zaštita koju pružaju vakcine „Fajzera“ i „AstraZeneke“ opada protiv dominantnog delta soja virusa korona u roku od tri meseca.

Utvrđeno je da oni koji se zaraze nakon što su primili dve doze mogu da predstavljaju veći rizik po ostale ljude u odnosu na prethodne varijante virusa korona.

Studija Univerziteta Oksford, zasnovana na više od tri miliona uzoraka uzetih iz nosa i grla širom Britanije, pokazala je da 90 dana nakon druge doze „Fajzerove“ ili „AstraZenekine“ vakcine njihova efikasnost u sprečavanju infekcije opada na 75 odsto, odnosno 61 odsto.

U periodu od dve sedmice nakon druge doze, ti procenti iznose 85 odsto i 68 odsto. Pad efikasnosti je izraženiji kod lica starih 35 godina i više, nego kod mlađih.

„Obe ove vakcine u dve doze i dalje su veoma dobre protiv delte. Kada počnete sa veoma, veoma visokim nivoom, pred vama je dug put“, izjavila je Sara Voker, profesor medicinske statistike na Oksfordu i vođa istraživanja za „Fajzerovu“ vakcinu.

Naučnici nisu mogli da prognoziraju koliko će zaštita vremenom dodatno slabiti, ali sugerišu da će se efikasnost dve proučavane vakcine izjednačiti u roku od četiri do pet meseci.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*