Zaštita od kovida-19 koju pružaju vakcine opada posle šest meseci

(Foto Beta/AP)

LONDON – Zaštita od kovida-19, koju pružaju dve doze vakcina protiv koronavirusa Fajzer i Biontek i AstraZeneka, počinje da opada za šest meseci, što naglašava potrebu za pojačivačem, pokazuju britanska istraživanja.

Nakon pet do šest meseci od druge doze, efikasnost Fajzerove vakcine u sprečavanju infekcije kovid-19 pala je sa 88 odsto na 74 odsto, pokazala je analiza podataka prikupljenih u britanskoj kovid studiji zdravstvene naučne kompanije ZOE, prenosi Rojters.

Prema ovom istraživanju, koje je sprovedno na 1,2 milona rezultata ispitivanja, efikasnost za vakcinu AstraZeneka je pala sa 77 odsto na 67 odsto nakon četiri do pet meseci.

Prethodna analiza podataka pokazala je da vakcine pružaju zaštitu najmanje šest meseci, javlja Tanjug.

U najgorem scenariju, zaštita bi mogla pasti ispod 50 odsto za starije ljude i zdravstvene radnike do zime, a to stavlja u prvi plan potrebu za nekom akcijom naveo je epidemiolog Tim Spektor, glavni istraživač studije.

Britanija planira kampanju za pojačavanje vakcine protiv kovida-19 kasnije ove godine, nakon što su medicinski stručnjaci saopštili da će možda biti potrebno dati treće doze starijima i najugroženijima od septembra.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*